rijkhoff_theodorus

Dit is een oude revisie van het document!


Assendelft 11 juni 1914 - Amsterdam 2 mei 1943

Theodorus Rijkhoff, fabrieksarbeider, woonachtig aan de Dorpsstraat 707 te Assendelft. Tijdens de mei-staking van 1943 werden aan de Blikfabriek Verblifa in Krommenie enige arbeiders gearresteerd. De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevangenschap. Kort hiervoor had de deportatie van Joden een aanvang genomen. Ook werd de arbeidsinzet ingevoerd. Vier mannen worden aangewezen om de kogel te krijgen: Gerard Wiersma, Theodorus Rijkhoff, Johan van Lemmeren en Hendrik Blank.

Het vonnis luidde: De veroordeelden zijn des middags van de 30ste april 1943 in de Vereenigde blikfabrieken te Krommenie in staking gegaan. Het Standrechtdecreet was hun bekend. Desondanks hebben zij het werk niet hervat, doch verder gestaakt. Ook hebben zij na de aanmaning het werk onmiddellijk te hervatten, in de staking volhard. Bovendien hebben zij actie gevoerd voor de stakingsbeweging. Zondag 2 mei, moesten zij in Amsterdam voor het standgerecht verschijnen. Onmiddellijk daarna werden Blank (54), Van Lemmeren (40), Rijkhoff (28) en Wiersma (38) doodgeschoten.

De Höhere SS- und Polizeiführer bei dem Reichskommissar für die besetzten Niederlandischen Gebiete RAUTER SS-Gruppenführer und General-Leutnant der Polizei.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/rijkhoff_theodorus.1505537218.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:39
  • (Externe bewerking)