Zaandijk 29 maart 1914 - Overveen 6 juni 1944

Albert Rozeman (schuilnamen Albert, Aro) speelde een belangrijke rol in Zuid-Drente. Kort na de inval begon hij met het samenstellen van anti-Duitse pamfletten. Hij verspreidde Vrij Nederland en Trouwen was in Hoogeveen een leidende figuur van het ambtenarenverzet.

In 1942 overlegde hij met Johannes Post en enige anderen over het organiseren van de LO in Drente, om vervolgens op te treden als geestelijk adviseur van de KP in Hoogeveen. Zijn verzetsactiviteiten bedreef hij vanuit het huis van zijn vader Steven Rozeman. Op 20 maart 1944 werden hij en zijn vader gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Scholtenshuis in Groningen en daar onder zware mishandelingen door de SD verhoord. Steven Rozeman werd afgevoerd naar het concentratiekamp Heinkel waar hij in januari 1945 overleed.

Albert Jan Rozeman werd overgebracht naar het concentratiekamp Vught en vervolgens naar het Oranjehotel in Scheveningen, waar hij tijdens zijn gevangenschap een grote steun voor zijn medegevangenen was. Het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch veroordeelde hem ter dood. Op 6 juni 1944 werd Albert Jan gefusilleerd te Overveen, met eenentwintig andere verzetsstrijders onder wie Markus Assies.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rozeman_albert_jan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)