schaap_jan_2

Dit is een oude revisie van het document!


(Zaandam 1928).

Jan Schaap, dirigent en docent directie harmonie en fanfare. Jan Schaap studeerde klarinet, theorie en koor- en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde hij het diploma directie harmonie en fanfare. In Madrid studeerde hij bovendien orkestdirectie bij Igor Markevitsj. Hij dirigeerde veel bekende harmonie-orkesten (oa. Verkades harmonie en de Rijkspolitiekapel). Als docent voor harmonie-/fanfaredirectie was hij verbonden aan het Conservatorium te Alkmaar en aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam. Via de opleiding aan de Volksmuziekschool te Alkmaar heeft hij ook een groot aantal amateurdirigenten afgeleverd.

Als dirigent van de door hem in 1968 - in samenwerking met regisseuse Mieke de Goejeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGoeje, Mieke de

Wieringen 29 mei 1916 - 1998

Maria Anna Jacoba Petronella de Goeje, balletdanseres en -pedagoge, later regisseuse van Opera Zaanstad.

In de Zaanstreek was de balletdans als kunstvorm tot 1930 onbekend. In dat jaar mocht de in Zaandam wonende Mieke de Goeje, die in 1924 als achtjarige haar dansloopbaan was begonnen bij Gertrud Leistikow, solistisch optreden in Leistikow's voorstellingen in de Stadsschouwburg te Amsterdam en in Diligentia te Den Haag. Hierna werd zij door veel …
- opgerichte Opera Zaanstad voerde hij een aantal onbekende of zelden gespeelde opera's uit. Zo reconstrueerde hij uit het originele handschrift van Donizetti de opera's 'Il Borgomastro di Saardam' (1973) en 'Francesca di Foix (1982). Deze uitvoeringen trokken ook internationaal de aandacht.

(zie ook Muziek 4.1plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMuziek

Toonkunst, voortbrengselen der toonkunst. Muziek is de kunstvorm die berust op het ordenen van klanken. Er bestaan verschillende muziekvormen naast elkaar.

Over het muziekleven in het verleden van de Zaanstreek is niet erg veel bekend. Ongetwijfeld zal hier en daar, voornamelijk in de huizen van de gegoede burgerij, met meer of minder succes gemusiceerd zijn. Favoriete instrumenten waren de piano en de viool, instrumenten die voor de armere burgers te duur waren. Zij bespeelden het mond…
)

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/schaap_jan_2.1512380562.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:24
  • (Externe bewerking)