schwarz_henriette_antoinette

No renderer 'pdf' found for mode 'pdf'

Zutphen, 7 november 1893 - Amsterdam, 12 april 1974

Henriette Polak-Schwarz

Henriette Antoinette Schwarz, ook bekend als Henriette Polak, dochter van de fabrikant Levi Schwarz en Rebecca Vles, gehuwd met jurist en filosoof Leo Polak, die in de Tweede Wereldoorlog van het leven werd beroofd in het concentratiekamp Sachsenhausen.

Zij overleefde de oorlog, werd actief binnen het Humanistisch Verbond. Zij was één van de oprichters het A.H. Gerhardhuis, een humanistisch verzorgingshuis voor ouderen in Amsterdam. Ook het Rosa Spier Huis, woon- en werkcentrum voor (ex-)kunstenaars en wetenschappers in Laren N.H. werd door haar opgericht.

Op cultureel gebied kon dankzij haar inspanningen het naar haar genoemde Museum Henriette Polak in Zutphen, gerealiseerd worden. Als welgesteld eigenaar van de essencefabriek Polak & Schwarzplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPolak & Schwarz

Voorheen te Zaandam gevestigd essence- en smaakstoffenbedrijf; verplaatst naar Hilversum en aldaar onder de naam I.F.F. deel uitmakend van een internationaal concern.

Het bedrijf kwam voort uit nevenwerkzaamheden van Leopold Schwarz, zoon van een hotelhouder te Zutphen. Hij werkte in het hotel van zijn ouders, maar trad in de jaren '80 van de 19e eeuw ook op als agent van een essencefabriek, die voornamelijk aan bakkerijen leverde. In 1889 zette hij een eigen bedrijfje op waar…
in Zutphen, later Zaandam, was zij ook in staat om de instellingen waarbij zij nauw betrokken was, financieel te steunen. Daartoe behoorde ook het naar haar man genoemde Leo Polak Huis. Dit was, evenals het A.H. Gerhardhuis, een bejaardenhuis op humanistische grondslag dat later werd omgevormd tot verpleeghuis.

In 1968 schonk zij de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Israël, 100.000 dollar voor de stichting van een 'Prof. Leo Polak-fonds voor onderzoek naar humaniora' ter herinnering aan haar echtgenoot, die hoogleraar in de rechten en wijsbegeerte was aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook nam ze het initiatief voor de Stichting Leo Polak Fonds die onder meer een jaarlijkse Leo Polak Scriptieprijs beschikbaar stelt.

Zij wordt wel 'de moeder van het Humanistisch Verbond' genoemd vanwege haar, ook financiële, bijdrage aan de totstandkoming van deze vereniging op humanistische grondslag. Zij overleed in 1974 op 80-jarige leeftijd in Amsterdam.

Zaterdagmiddag 21 juni 1976 opende museum Henriëtte Polak haar deuren in de gerestaureerde voormalige herberg De Wildeman aan de Zaadmarkt te Zutphen. In het museum is een collectie kunstwerken ondergebracht, die op initiatief van Henriëtte Polak Schwarz werd verzameld. De collectie kunstwerken omvat een groot aantal schilderijen, grafiek en beeldhouwwerken van Nederlandse kunstenaars. Daarbij zijn werken van kunstenaars die in geen enkel ander museum vertegenwoordigd zijn.

Een zeer uitgebreide levensloop van Henriette Polak is te vinden in het Biografisch Woordenboek van Nederland.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schwarz_henriette_antoinette.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)