smit_arie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
smit_arie [2016/03/15 10:50]
kelvin
smit_arie [2020/09/07 12:07] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Smit, Adrianus Wilhelmus (Arie)  ==== ==== Smit, Adrianus Wilhelmus (Arie)  ====
-(Zaandam, 1916)+(Zaandam, 15 april 1916-Denpasar, Bali, 23 maart 2016 ) 
 + 
 +Beeldend kunstenaar, schilderijen, litho's en andere grafiek. Smit ontving een opleiding tekenen en binnenhuis-architectuur aan de Academie voor Beeldende kunsten in Rotterdam. In 1938 vertrok hij naar Batavia, in verband met een aanstelling als lithograaf bij de topografische afdeling van het KNIL aldaar. In 1942 werd hij door de Japanners gevangen genomen en tewerkgesteld aan de 'dodenspoorlijn' in Siam (Birma). Na zijn terugkeer in Indonesië nam hij de Indonesische nationaliteit aan. Hij werkte bij de uitgeverij NIX te Bandoeng als technisch en artistiek leider en was docent aan de kunstfaculteit aldaar. In 1956 vertrok hij naar Bali, waar hij de schildersgroep 'Young Artists' oprichtte, die grote faam verwierf met tentoonstellingen in Amerika en Europa. Ook was hij actief voor de uitbreiding van het museum 'Puri Lukisan' te Ubud, Bali. In 1990 werd in Jakarta een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden, deels afkomstig uit kunstverzamelingen in de VS en Europa. Gelijktijdig verscheen het boek '//Poetic Realism, the art of Arie Smit//.  
 + 
 +Zijn nicht, Luciënne Smit (1953, Zaanstad), schreef een biografie over hem, getiteld //Een schildersleven in de tropen.// Het verscheen in april 2016 en is zowel in het Nederlands als het Engels verkrijgbaar.
  
-Beeldend kunstenaar, schilderijen, litho's en andere grafiek. Smit ontving een opleiding tekenen en binnenhuis-architectuur aan de Academie voor Beeldende kunsten in Rotterdam. In 1938 vertrok hij naar Batavia, in verband met een aanstelling als lithograaf bij de topografische afdeling van het KNIL aldaar. In 1942 werd hij door de Japanners gevangen genomen en tewerkgesteld aan de “dodenspoorlijn' in Siam (Birma). Na zijn terugkeer in Indonesië nam hij de Indonesische nationaliteit aan. Hij werkte bij de uitgeverij NIX te Bandoeng als technisch en artistiek leider en was docent aan de kunstfaculteit aldaar. In 1956 vertrok hij naar Bali, waar hij de schildersgroep “Young Artists' oprichtte, die grote faam verwierf met tentoonstellingen in Amerika en Europa. Ook was hij actief voor de uitbreiding van het museum “Puri Lukisan' te Ubud, Bali. In 1990 werd in Djakarta een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden, deels afkomstig uit kunstverzamelingen in de VS en Europa. Gelijktijdig verscheen het boek “//Poetic Realism, the art of Arie Smit// 
 {{tag>beeldend_kunstenaar}}    {{tag>beeldend_kunstenaar}}   
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/smit_arie.1458035430.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:26
  • (Externe bewerking)