Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
smit_josje [2019/04/27 09:42]
zaanlander
smit_josje [2019/05/06 13:24] (huidige)
jan
Regel 4: Regel 4:
 Amsterdam, 25 december 1926 - Amsterdam, 30 augustus 2003 Amsterdam, 25 december 1926 - Amsterdam, 30 augustus 2003
  
-Jansje (Josje) Smit, beeldend kunstenaar, woonde geruime tijd in Oostzaan, daarna in Amsterdam. ​Zij vervaardigt ​handgevormde keramiek, wandtapijten en -versieringen in appliqué-werk. Zij kreeg haar opleiding van Cephar Stouthamer. ​  +Jansje (Josje) Smit, beeldend kunstenaar, woonde geruime tijd in Oostzaan, daarna in Amsterdam. ​Haar werk bestond uit handgevormde keramiek, wandtapijten en -versieringen in appliqué-werk. Zij kreeg haar opleiding van Cephar Stouthamer, met wie ze in het huwelijk trad.   
  
-De keramische wandkunst in de hal van het voormalige Typhoon-gebouw aan de Westzijde 23 in Zaandam is van kunstenaar/​pottenbakster Josje Smit. De kunstwerken illustreren het krantenproces,​ van het verzamelen van nieuws tot en met het persklaar maken en drukken van berichten. Zo staan de vogels voor het binnenkomende nieuws en laat de beeltenis van de vrouw het noteren van het nieuws zien. Het tafereel is een voorbeeld van wandkunst in een pand dat na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd, het is laagdrempelig en vertelt iets over de functie van het gebouw en de mensen die er werken. ​+De keramische wandkunst in de hal van het voormalige ​[[typhoon|Typhoon-gebouw]] aan de Westzijde 23 in Zaandam is van haar hand. De kunstwerken illustreren het krantenproces,​ van het verzamelen van nieuws tot en met het persklaar maken en drukken van berichten. Zo staan de vogels voor het binnenkomende nieuws en laat de beeltenis van de vrouw het noteren van het nieuws zien. Het tafereel is een voorbeeld van wandkunst in een pand dat na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd, het is laagdrempelig en vertelt iets over de functie van het gebouw en de mensen die er werken. ​
  
-Josje Smit was gehuwd met beeldend kunstenaar [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Cephas_Stauthamer|Constantius (Cephas) Stauthamer]],​ (1899-1983). Hij maakte ​een bronzen wandreliëf ​in 1957 dat ook in de hal van het Typhoon-gebouw is aangebracht.+Haar man vervaardigde in 1957  ​een bronzen wandreliëf ​ dat ook in de hal van het Typhoon-gebouw is aangebracht.
  
 {{tag>​beeldend_kunstenaar}} {{tag>​beeldend_kunstenaar}}
  • smit_josje.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/06 13:24
  • door jan