Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
smits_mattheus [2018/05/10 23:24]
jan
smits_mattheus [2018/05/10 23:37] (huidige)
jan
Regel 3: Regel 3:
 (Heerlen, 1953) (Heerlen, 1953)
  
-Mattheüs Smits, pianodocent,​ muziekpedagoog die in 1985 zijn pianostudio opende in Krommenie. Daarvoor had hij in het zelfde dorp een pianostudio aan de Insulindelaan,​ maar hij vertrok daar omdat hij wegens geluidsoverlast geen gebruik mocht maken van één van zijn vleugels. Mattheus Smits staat bekend als een grote tegenstander van geïnstitutionaliseerde kunst: altijd voorspelde hij het failliet van het gesubsidieerde cultuurbestel. ‘Alles wat permanent aan een infuus moet is niet levensvatbaar.’ ​+Mattheüs Smits, pianodocent,​ muziekpedagoog die in 1985 zijn pianostudio opende in Krommenie. Daarvoor had hij in het zelfde dorp een pianostudio aan de Insulindelaan,​ maar hij vertrok daar omdat hij wegens geluidsoverlast geen gebruik mocht maken van één van zijn vleugels. Mattheus Smits staat bekend als een grote tegenstander van geïnstitutionaliseerde kunst: altijd voorspelde hij het failliet van het gesubsidieerde cultuurbestel. ‘Alles wat permanent aan een infuus moet is niet levensvatbaar.’ ​Hij vindt ook dat bij muziek het individu op de voorgrond moet staan en niet de gestandaardiseerde prestaties.
  
-Hij vindt ook dat bij muziek het individu op de voorgrond moet staan en niet de gestandaardiseerde prestaties. ​Smits volgde een opleiding aan het Utrechts Conservatoriun en kreeg later les van Johan Ligtenwijn.+Smits volgde een opleiding aan het Utrechts Conservatoriun en kreeg later les van Johan Ligtenwijn. Succesvolle leerlingen van Mattheus Smits zijn o.a. Marquis Bieshaar en jazzpianist Jeroen van Vliet, die in 2014 de Boy Edgar Prijs kreeg.
  
 In 2013 verscheen van zijn hand het boek met etudes van Jean Amédée le Froid de Meraux en is hij bekend onder Chopin-specialisten en docenten van conservatoria. Hij haalde internationaal veel succes met zijn boek over Ervin Nyiregyházi. Als beheerder van de nalatenschap van Nyiregyházi en voorzitter van de International Ervin Nyiregyházi Foundatiom had Smits meegewerkt aan boek over dit grootse pianotalent:​ De psychologie van een wonderkind door professor Géza Révész. Dat werd vooral internationaal een bestseller, vertaald in het Engels en Duits. De New York Times roemde Gyhazi als een verloren genie, hoewel de man altijd zei te willen leven vóór de kunst, niet van de kunst. Dat leverde een roerig leven met veel echtgenotes en drank op. De biografie over hem is inmiddels wereldberoemd. In 2013 verscheen van zijn hand het boek met etudes van Jean Amédée le Froid de Meraux en is hij bekend onder Chopin-specialisten en docenten van conservatoria. Hij haalde internationaal veel succes met zijn boek over Ervin Nyiregyházi. Als beheerder van de nalatenschap van Nyiregyházi en voorzitter van de International Ervin Nyiregyházi Foundatiom had Smits meegewerkt aan boek over dit grootse pianotalent:​ De psychologie van een wonderkind door professor Géza Révész. Dat werd vooral internationaal een bestseller, vertaald in het Engels en Duits. De New York Times roemde Gyhazi als een verloren genie, hoewel de man altijd zei te willen leven vóór de kunst, niet van de kunst. Dat leverde een roerig leven met veel echtgenotes en drank op. De biografie over hem is inmiddels wereldberoemd.