speeldoos

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
speeldoos [2018/04/23 10:15]
zaanlander
speeldoos [2020/09/07 12:05] (huidige)
Regel 4: Regel 4:
 ,,Nadat de Zaankanter door twee tunnels uit zijn isolement is verlost, heeft hij thans ook in de nieuwe Aula-Concertzaal De Speeldoos te Zaandam in eigen omgeving een gebouw gekregen, waarin plaats is voor alle denkbare kunstvormen, die zich op een podium of toneel afspelen. Wanneer eerlangs het tweeklaviers mechanisch orgel in een uitgebouwde nis door [[Flentrop]] zal zijn voltooid, zal het gebouw met zijn ruim en gezellig interieur, een magnifieke accommodatie hebben." schreef Jac. Kort van Trouw in zijn verslag over de [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010818459:mpeg21:a0044|feestelijke opening]] van het theater.  ,,Nadat de Zaankanter door twee tunnels uit zijn isolement is verlost, heeft hij thans ook in de nieuwe Aula-Concertzaal De Speeldoos te Zaandam in eigen omgeving een gebouw gekregen, waarin plaats is voor alle denkbare kunstvormen, die zich op een podium of toneel afspelen. Wanneer eerlangs het tweeklaviers mechanisch orgel in een uitgebouwde nis door [[Flentrop]] zal zijn voltooid, zal het gebouw met zijn ruim en gezellig interieur, een magnifieke accommodatie hebben." schreef Jac. Kort van Trouw in zijn verslag over de [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010818459:mpeg21:a0044|feestelijke opening]] van het theater. 
  
-De Speeldoos, gebouwd onder architectuur van [[bakker_gerardus|Gerard M.G. Bakker]] als noordelijke vleugel van het Zaanlands Lyceum, dat ook diende als aula van deze scholengemeenschap. Als eerste in opdracht van de gemeente Zaandam gebouwde theater werden de tekorten in de exploitatie door de gemeente gedragen, later door de gemeente Zaanstad.+De Speeldoos, gebouwd onder architectuur van [[bakker_gerardus|Gerard Bakker]] als noordelijke vleugel van het Zaanlands Lyceum, dat ook diende als aula van deze scholengemeenschap. Als eerste in opdracht van de gemeente Zaandam gebouwde theater werden de tekorten in de exploitatie door de gemeente gedragen, later door de gemeente Zaanstad.
  
 Het theater werd namens de gemeente door een Stichting bestuurd. Jaarlijks werd een aantal voorstellingen door beroepsgezelschappen gegeven, voorts werd de accommodatie verhuurd, doorgaans voor uitvoeringen van plaatselijke verenigingen. In het eerste volledige seizoen 1970-1971 bedroeg het aantal beroepsvoorstellingen 36, in het seizoen 1990-1991 beliep dit aantal bijna 70. In verband met het ontbreken van een kleine zaal werd [[kijkschuur_de_lelie|Kijkschuur De Lelie]], een voormalig pakhuis dat is herbouwd aan de Zaanse Schans, als zodanig door De Speeldoos gebruikt. In 1990 vonden 18 beroepsvoorstellingen in De Lelie plaats.  Het theater werd namens de gemeente door een Stichting bestuurd. Jaarlijks werd een aantal voorstellingen door beroepsgezelschappen gegeven, voorts werd de accommodatie verhuurd, doorgaans voor uitvoeringen van plaatselijke verenigingen. In het eerste volledige seizoen 1970-1971 bedroeg het aantal beroepsvoorstellingen 36, in het seizoen 1990-1991 beliep dit aantal bijna 70. In verband met het ontbreken van een kleine zaal werd [[kijkschuur_de_lelie|Kijkschuur De Lelie]], een voormalig pakhuis dat is herbouwd aan de Zaanse Schans, als zodanig door De Speeldoos gebruikt. In 1990 vonden 18 beroepsvoorstellingen in De Lelie plaats. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/speeldoos.1524471300.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:24
  • (Externe bewerking)