staat_en_kerk

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
staat_en_kerk [2020/09/22 21:14]
jan
staat_en_kerk [2020/09/24 10:14] (huidige)
jan ↷ Pagina verplaatst en hernoemd van onderwijs:onderwijs_2 naar staat_en_kerk
Regel 1: Regel 1:
-=== 1.2.1. Staat en kerk ===+===Staat en kerk in het onderwijs ====
    
-Evenals elders in het land werd in de middeleeuwen het onderwijs in de Zaanstreek vooral door de kerk verzorgd in de zogenaamde parochiescholen. Slechts zeer weinig leerlingen volgden onderwijs. Vanaf de 13e eeuw ontstond een zekere organisatie in het onderwijs door de eerste vormen van bewaarschoolonderwijs in de begijnenschooltjes en kwam er een aanzet tot schooltoezicht. +[{{:onderwijs:lessenaar.jpg?400 |Lessenaar van een  schoolmeester, 18e  eeuw. Aan de stoel hing de roe waar-  mee de kinderen  werden getuchtigd.  Op het blad van de  lessenaar ligt de  'ongeluksvogel' die  door de onderwijzer naar onoplettende  kinderen werd geworpen. Het kind dat er door werd geraakt moest naar  de lessenaar komen  om daar een straf te  ondergaan.}}]Evenals elders in het land werd in de middeleeuwen het onderwijs in de Zaanstreek vooral door de kerk verzorgd in de zogenaamde parochiescholen. Slechts zeer weinig leerlingen volgden onderwijs. Vanaf de 13e eeuw ontstond een zekere organisatie in het onderwijs door de eerste vormen van bewaarschoolonderwijs in de begijnenschooltjes en kwam er een aanzet tot schooltoezicht. 
  
 De Disciplina Scholarium was de eerste pedagogische richtlijn die tot in de 17e eeuw voor het onderwijs, met name het universitaire, een leidraad vormde. In de late middeleeuwen werd het onderwijs steeds meer een zorg voor de plaatselijke overheid. De Staten Generaal stelden in 1655 het eerste officiële schoolreglement vast.  De Disciplina Scholarium was de eerste pedagogische richtlijn die tot in de 17e eeuw voor het onderwijs, met name het universitaire, een leidraad vormde. In de late middeleeuwen werd het onderwijs steeds meer een zorg voor de plaatselijke overheid. De Staten Generaal stelden in 1655 het eerste officiële schoolreglement vast. 
  
-Ook de Zaangemeenten gingen in die tijd over tot het stichten van scholen. Omstreeks 1600 was Oostzaan het dorp in onze streek dat de meeste scholen telde. Dit was een gevolg van de lintbebouwing. Het dorp telde drie lagere scholen, waarvan de voornaamste, de Hoofdschool, in de Kerkbuurt stond, naast de Nederlands Hervormde kerk. De beide andere bij- of bewaarscholen stonden in het Noordeinde tegenover de [[heul|Heul]], en in het Zuideinde. +Ook de Zaangemeenten gingen in die tijd over tot het stichten van scholen. Omstreeks 1600 was Oostzaan het dorp in onze streek dat de meeste scholen telde. Dit was een gevolg van de lintbebouwing. Het dorp telde drie lagere scholen, waarvan de voornaamste, de Hoofdschool, in de Kerkbuurt stond, naast de Nederlands Hervormde kerk. De beide andere bij- of bewaarscholen stonden in het Noordeinde tegenover de [[:heul|Heul]], en in het Zuideinde. 
  
 In 1865 bezat Zaandijk twee openbare lagere scholen. Eén aan de Kerkstraat, kosteloos, en één op de hoek van het Guispad voor betalende leerlingen. Aan deze laatste school waren tevens twee klassen toegevoegd voor MULO-onderwijs.  In 1865 bezat Zaandijk twee openbare lagere scholen. Eén aan de Kerkstraat, kosteloos, en één op de hoek van het Guispad voor betalende leerlingen. Aan deze laatste school waren tevens twee klassen toegevoegd voor MULO-onderwijs. 
Regel 19: Regel 19:
 Met name de protestants-christelijke kerken behielden echter een grote invloed op het onderwijs. Voor 1920 kon deze invloed onder meer behouden blijven via het schooltoezicht waarin veel predikanten een functie als schoolopzichter hadden. Ná 1920 konden de bijzondere scholen tot verdere ontwikkeling komen, vooral ten gevolge van de financiële gelijkstelling van het openbaar- en bijzonder onderwijs. Met name de protestants-christelijke kerken behielden echter een grote invloed op het onderwijs. Voor 1920 kon deze invloed onder meer behouden blijven via het schooltoezicht waarin veel predikanten een functie als schoolopzichter hadden. Ná 1920 konden de bijzondere scholen tot verdere ontwikkeling komen, vooral ten gevolge van de financiële gelijkstelling van het openbaar- en bijzonder onderwijs.
  
-<WRAP group> 
-<WRAP third column> 
- 
- 
-=== Tot plm. 1900 === 
- 
-<WRAP center round box > 
- 
- 
-  - [[onderwijs:onderwijs_2|Staat en kerk]] 
-  - [[onderwijs:nevenfuncties|Nevenfuncties]] 
-  - [[onderwijs:kwaliteit_van_het_onderwijs|Kwaliteit van het Onderwijs]] 
-  - [[onderwijs:vandalisme|Vandalisme]] 
-  - [[onderwijs:maatschappij_tot_nut|Maatschappij tot Nut van 't Algemeen]] 
-  - [[onderwijs:schoolstrijd|Schoolstrijd]] 
-  - [[onderwijs:schoolloopbaanpatronen|Schoolloopbaanpatronen]] 
-  - [[onderwijs:bekende_onderwijsgevenden|Bekende onderwijsgevenden]] 
- 
-</WRAP> 
- 
-</WRAP> 
- 
-<WRAP third column> 
- 
- 
- 
-=== Vanaf 1900 === 
- 
- 
- <WRAP center round box > 
-  * [[onderwijs:situatie_rond_1900|1.3.1. Situatie omstreeks 1900]] 
-  * [[onderwijs:schoolgeld|1.3.2. Schoolgeld]] 
-  * [[onderwijs:bijzonder_onderwijs|1.3.3. Het bijzonder onderwijs]] 
-  * [[onderwijs:speciaal_onderwijs|1.3.4. Speciaal onderwijs]] 
-  * [[onderwijs:vakonderwijs|1.3.5. Vakonderwijs]] 
-  * [[onderwijs:schoolwerktuinen_2|1.3.6. Schoolwerktuinen]] 
-  * [[onderwijs:schoolverzuim|1.3.7. Schoolverzuim]] 
-  * [[onderwijs:aansluiting_basis_voortgezet_onderwijs|1.3.8. Aansluiting basis-voortgezet onderwijs]] 
- 
-</WRAP> 
-</WRAP> 
-<WRAP third column> 
- 
-Laatste kolom 
- 
-</WRAP> 
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/staat_en_kerk.1600802089.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/22 21:14
  • door jan