Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
stok [2018/06/12 07:37]
zaanlander [Vuilnisauto gaf V-Teken]
stok [2018/07/20 14:34] (huidige)
kelvin
Regel 1: Regel 1:
 ==== Stok, Andries van der ==== ==== Stok, Andries van der ====
 +Wethouder in Zaandam in de Tweede Wereldoorlog
  
 De 47-jarige Andreas van der Stok was, toen Van Ravenswaay regerings-commissaris werd na de Februari-staking in juni '41, wethouder van de bedrijven geworden. Daarmede gaf hij blijk van ingenomenheid met de toestand, die door de bezetting was geschapen. Daarvoor had hij zich te verantwoorden voor de Zaanse kamer van het Haarlemse tribunaal, die donderdagmorgen 22 mei 1947 bijeenkwam. De 47-jarige Andreas van der Stok was, toen Van Ravenswaay regerings-commissaris werd na de Februari-staking in juni '41, wethouder van de bedrijven geworden. Daarmede gaf hij blijk van ingenomenheid met de toestand, die door de bezetting was geschapen. Daarvoor had hij zich te verantwoorden voor de Zaanse kamer van het Haarlemse tribunaal, die donderdagmorgen 22 mei 1947 bijeenkwam.
Regel 23: Regel 24:
  
 Verdachte gaf toe, dat de NSB in het streven uit de jaren 1933 volkomen gefaald had. De president achtte de zaak van te groot belang, mede in verband met het feit, dat verdachte de ongunstige getuigenverklaringen van de personen uit gemeentedienst,​ die vrijwel eensluidend waren ontkende, om zomaar af te wikkelen. Vandaar dat hij aanhouding der zaak vroeg. Verdachte gaf toe, dat de NSB in het streven uit de jaren 1933 volkomen gefaald had. De president achtte de zaak van te groot belang, mede in verband met het feit, dat verdachte de ongunstige getuigenverklaringen van de personen uit gemeentedienst,​ die vrijwel eensluidend waren ontkende, om zomaar af te wikkelen. Vandaar dat hij aanhouding der zaak vroeg.
- +==Bronnen== 
-Bron: De Typhoon 23 mei 1947+  ​*  ​De Typhoon 23 mei 1947
  
 Zie: [[tweede_wereldoorlog]] 3.    Zie: [[tweede_wereldoorlog]] 3.   
  
 {{tag>​NSB wethouder tweede_wereldoorlog zaandam weerafdeling}} {{tag>​NSB wethouder tweede_wereldoorlog zaandam weerafdeling}}