Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
swart [2016/02/03 12:58]
han ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
swart [2020/09/15 21:32] (huidige)
jan
Regel 1: Regel 1:
-==== Swart, Willem (Wim) (Zaandam 19291990) ==== +==== Swart, Wim ==== 
-Journalist. Wim Swart begon zijn journalistieke carrière in 1947 als verslaggever bij De [[Waarheid]] In 1953 ging hij als free-lancer voor De  Zaanlander werken en in 1965 maakte hij de overstap naar De [[Typhoon]] Hij kwam in dienst bij dit dagblad als raadsverslaggever, een functie die hij twintig jaar zou vervullen. ln deze periode groeide hij uit tot deskundige op het gebied van Zaanse gemeentepolitiek. Swart`s tweede specialisatie was de Tweede Wereldoorlog. Een artikelenreeks voor De Typhoon ( `De Zaanstreek in bezettingsjaren`) werd in 1980 in boekvorm uitgegeven. Vanaf het midden van de jaren `80 schreef hij vrijwel dagelijks een commentaar voor De Typhoonwaarin hij van zijn veelzijdige deskundigheid blijk gaf. Voor de Encyclopedie van de Zaanstreek schreef hij onder meer de artikelen [[tweede_wereldoorlog]] Wereldoorlog en [[Samenvoeging]].    +Zaandam 30 september 1929 - Zaandam, 22 juli 1990 
 + 
 +Willem (WimSwart, journalist, begon zijn journalistieke carrière in 1947 als verslaggever bij [[Waarheid|De Waarheid]]In 1953 schreef hij als freelancer voor De Zaanlander en maakte in 1965 de overstap naar Dagblad voor de Zaanstreek [[Typhoon|De Typhoon]]Hij kwam in dienst als raadsverslaggever, een functie die hij twintig jaar zou vervullen. Hij groeide uit tot deskundige op het gebied van Zaanse gemeentepolitiek.  
 + 
 +Swart's tweede specialisatie was de [[tweede_wereldoorlog|Tweede Wereldoorlog]]. Een artikelenreeks voor De Typhoon, [[https://www.historischeverenigingkoogzaandijk.nl/hvkz/index.php/home/artikel/Zaanstreek_in_bezettingsjaren_van_Wim_Swart_|De Zaanstreek in bezettingsjaren]], werd in 1980 in boekvorm uitgegeven.  
 + 
 +Vanaf het midden van de jaren '80 schreef hij vrijwel dagelijks een commentaar voor De Typhoonwaarin hij van zijn veelzijdige deskundigheid blijk gaf. Voor de Encyclopedie van de Zaanstreek schreef hij onder meer de artikelen [[tweede_wereldoorlog]] en over de [[Samenvoeging|samenvoeging]] van de Zaangemeenten in 1974. 
 + 
 +Wim Swart's zoon Rob Swart trad als verslaggever in het voetspoor van zijn vader.   
 + 
 + 
 +{{tag>tweede_wereldoorlog schrijver redacteur}} 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/swart.1454500709.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:24
  • (Externe bewerking)