tafeltennis

Sport, in de Zaanstreek gespeeld sinds de jaren dertig. De oorsprong van tafeltennis (dikwijls 'pingpong' genoemd) ligt vermoedelijk in Brits-Indië. Via Engeland kwam de sport naar Nederland.

In 1935 waren in Krommenie, Assendelft en Wormerveer enkele jeugdverenigingen, die regelmatig tafeltenniswedstrijden tegen elkaar speelden. De oudste nog bestaande vereniging is ZTTC te Zaandam, die in 1939 werd opgericht. Nog in 1939 kon een Zaanse competitie worden gespeeld, waaraan naast door ZTTC werd deelgenomen door Geel Zwart (Wormer). Laan (Wormerveer). GVO (Krommenie), SSS (Wormerveer), Honig (Koog) en Steeds Voorwaarts (Assendelft).

ZTTC is de enige van deze verenigingen die nog in 1989 bestond. Deze vereniging ging in de oorlogsjaren deelnemen aan de officiële competitie van de afdeling Amsterdam van de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB). Deze competitie bleef doorgaan tot het seizoen 1944-1945.

Nieuw

Kort na de oorlog ontstonden nieuwe verenigingen en werden ook de eerste individuele Zaanse Tafeltenniskampioenschappen georganiseerd. Zaanse verenigingen, die toen ontstonden waren Rivalen (Krommenie. 1948, nu Combi '67), TTB (Wormerveer. 1949, nu TTV Wessanen), De Treffers (Wormer. 1949) en Albert Heijn (Zaandam. 1949, nu De Kolk).

Ger de Jong (later lid van TTB) werd in 1947 op 16-jarige leeftijd de eerste jeugdkampioen van Nederland. Beginjaren vijftig werd de tot nog toe enige interland in de Zaanstreek gespeeld: Nederland-Pakistan.

De jaren tachtig waren kwalitatief en kwantitatief een bloeiperiode voor het Zaanse tafeltennis. Met name ZTTC en Combi '67 boekten met regelmaat successen. De omstandigheid dat deze beide verenigingen over een eigen accommodatie beschikken (waardoor de leden meer kunnen trainen) is daar een van de oorzaken van. Beide verenigingen hadden in 1989 elk circa 150 leden.

De Treffers en Flits (Zaandam) telden elk 75 leden, terwijl Wessanen zo'n 60 leden telde. Voorts was een aantal kleinere verenigingen in de streek actief: De Kolk. Forbo Krommenie, QSC Wormerveer en Theresia Zaandam. In totaal speelden zo'n 500 Zaankanters tafeltennis in georganiseerd verband.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/tafeltennis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)