tag:bovenkruier

Backlinks

Dit is een lijst van pagina's die terug lijken te wijzen naar de huidige pagina.

 • Bakker, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBakker, de

  Houtzaagmolen te Oostzaandam, achtkante bovenkruier. De eerste vermelding van de balkenzager dateert uit juni 1681. Hij heeft gestaan op de noordoosthoek van het Wester-Kattegat, het tegenwoordige eiland van William Pont. De molen ging in april 1787 door brand verloren, maar werd herbouwd. Hij werd afgebroken in 1872 en herbouwd, volgens sommige bronnen in Alkmaar en volgens andere in Leeuwarden.
 • Karn, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKarn, de

  Houtzaagmolen in Oostzaandam, bovenkruier, later paltrok.

  De eerste vermelding van de balkenzager dateert uit 1711. Waarschijnlijk in 1743 werd de bovenkruier gesloopt. Vermoedelijk op hetzelfde erf is daarna een paltrok-balkenzager gebouwd, waarvan de eerste vermelding dateert uit januari 1790. Bovenkruier en paltrok stonden ten zuiden van de Zuidervaldeursloot, aan en ten westen van de Gouw. De Kam werd vóór januari 1808 door brand verwoest.
 • Kat, Deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKat, De

  Houtzaagmolen in Oostzaandam. bovenkruier.

  Molen De Kat is een oorspronkelijk in 1781 gebouwde achtkante bovenkruier met stelling, die sinds de herbouw in 1960 tot verfmolen is ingericht. Hij heeft gestaan aan of nabij de Knie. Hij werd in 1759 gesloopt en herbouwd als pelmolen
 • Kersenboom, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKersenboom, de

  Houtzaagmolen in Westzaan, bovenkruier, bijgenaamd De Wattendeken of De Wat.

  De windbrief van de balkenzager werd gegeven in juni 1700. Hij heeft gestaan ten oosten van de weg, nabij de huizen, op enige afstand ten noorden van de Pronkersloot. De molen werd tussen 1886 en 1890 gesloopt.
 • Tas, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTas, de

  Tabakstamper en later houtzaagmolen te Westzaan. wipmolen en later bovenkruier. ook wel Besjes Tas genoemd. Hij werd gebouwd in 1728 en kreeg volgens de overlevering zijn naam Besjes Tas. omdat de bouw gefinancierd werd met de erfenis die in Besjes tas werd aangetroffen. Hij heeft gestaan aan en ten oosten van de Korte Reef. ten zuiden van het Watermolenpad. en werd kort na 1861 gesloopt en vervangen door een bovenkruier. In 1870 werd hij afgebroken en verplaatst naar het Zuideinde waar…