tag:doppenmolen

Backlinks

Dit is een lijst van pagina's die terug lijken te wijzen naar de huidige pagina.

  • Hengst, de Grauwe (Westzaandam)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHengst, de Grauwe (Westzaandam)

    Verfmolen te Westzaandam, meestal De Krijthengst genoemd. De molen werd gebouwd in 1641. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Blauwepadsloot, tussen de Vaart en de spoorlijn, en werd in mei 1924 gesloopt. Voor die tijd werd hij gebruikt voor het malen van doppen en van krijt, waaraan hij zijn bijnaam dankte en voor de fabricage van stopverf. Meerdere branden werden tijdig geblust.
  • Matsman, deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMatsman, de

    De Matsman, pelmolen te Koog, de windbrief werd gegeven in februari 1747 aan Claas Mads. De molen heeft gestaan aan en ten oosten van De Watering, iets ten noorden van de Relkenpadsloot. Hij werd in de nacht van 11 op 12 september 1903, na blikseminslag, door brand verwoest. Bij het korte, doch hevige onweer sloeg de bliksem in de doppenmolen De Matsman in het veld te Koog aan de Zaan en toebehorende aan de heer J. Groot te Zaandam. De molen brandde tot de grond af met een grote par…
  • Roggebloem, de (Westzaan)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRoggebloem, de (Westzaan)

    De Roggebloem, oliemolen te Westzaan, de Windbrief werd gegeven in juni 1695, rijkelijk laat want de eerste vermelding dateert uit 1694. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Roggebloemsloot, halverwege tussen de huizen en de Gouw, en werd op 6 mei 1898, na een aantal jaren als doppenmolen in bedrijf te zijn geweest, door brand verwoest. In zijn schuren werd het bedrijf met behulp van een elektromotor voortgezet; deze malerij werd in juni 1942 door brand verwoest.
  • Vogelstruis, Deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVogelstruis, De

    De Vogelstruis, doppenmolen in Westzaandam, ook wel De Menies genoemd, als verbastering van 'Mooie Nies'.

    De Windbrief werd gegeven in februari 1656. De molen, toebehorende aan de heer T. Jonker te Koog aan de Zaan, stond aan en ten zuiden van de Mallegatsloot, ten oosten van en nabij de tegenwoordige Provincialeweg en verbrandde als poeiermolen op 30 juni 1914. Ook twee pakhuizen met hun inhoud gingen verloren.