(Amsterdam, 7 december 1914 - Zaandam, 27 januari 2018)

Ans Tromp en haar leerling Wim Tip voeren een gesprek in 2013

Jantje (Ans) Tromp was een Zaanse organist uit een muzikaal milieu. Op twaalfjarige leeftijd kreeg zij les van Hendrik Offenberg (1888-1971), de blinde organist van de Oostzijderkerk. Zij begeleide ook diensten in het wijkcentrum.

De lessen verliepen voorspoedig en het duurde niet lang of zij kreeg een aanstelling als organist in de Lutherse Kerk te Amsterdam. Offenberg adviseerde haar de orgelstudie voort te zetten bij Jan Zwart, die haar meteen de naam Ans gaf met de mededeling dat hij zelf al Jan heette.

Op negentienjarige leeftijd gaf zij met haar leraar een orgelconcert in de Lutherse Kerk in Amsterdam. Enige tijd later werd zij daar benoemd tot organist. Op 24 juli 1942 gaf zij haar eerste concert in de Westzijderkerk van Zaandam.

Van Willem Mudde kreeg ze compositielessen. Na de oorlog volgde Ans verschillende cursussen kerkmuziek en koordirectie in Duitsland. Docenten waren Siegfried Reda en Wilhelm Ehmann.

Ze solliciteerde twee keer naar de vrijgekomen post van organist in de Oostzijderkerk te Zaandam. Tegen alle verwachting in kreeg zij die benoeming niet, maar werd niet lang daarna gevraagd organist te worden in de Bulle- of Westzijderkerk waar zij in 1954 als vaste organist werd aangesteld. Een aantal gemeenteleden verzochten haar een cantorij op te richten en te leiden. Zo ontstond het Westzijderkerkkoor. Het gemengd koor stelde zich ten doel een liturgische bijdrage te leveren aan de zondagse eredienst van de Hervormde Gemeente te Zaandam. Ans werd cantor-organist en dirigeerde het koor, waarvoor zij vele mooie composities schreef, ruim 45 jaar.

Hoogtepunten waren de koorreizen naar Heidelberg in de periode 1989-1991. Het koor, later onder leiding van oud-koorlid Christiaan Helfensteijn, vierde in 2015 het 55-jarig bestaan met onder meer een reis naar Colchester in Engeland.

Organist Wim Tip was een leerling van Ans Tromp.

Bron: o.a Hans Beek, KVOK

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/tromp_ans.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/08 14:17
  • door jan