Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
verdonk1 [2016/11/06 10:43]
han
verdonk1 [2018/05/04 00:13] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Verdonk, Hendrik ==== ==== Verdonk, Hendrik ====
  
-(Deventer 1803 - Zaandam 1863+Deventer, 3 juli 1803 - Zaandam, 12 mei 1863
  
 [[molenmakerij|Molenmaker]] in Zaandam, bekend geworden door zijn in 1840 geoctrooieerde uitvinding ter vergroting van de capaciteit van vijzelwatermolens. [[molenmakerij|Molenmaker]] in Zaandam, bekend geworden door zijn in 1840 geoctrooieerde uitvinding ter vergroting van de capaciteit van vijzelwatermolens.
  
-Verdonk werkte samen met molenmaker Cornelis Koeter uit Koog aan de Zaan. Zij ontwikkelden een door de molen aangedreven horizontaal drijfrad, dat van schoepen was voorzien en het stilstaande polderwater naar de vijzel stuwde. Verdonk was ook op ander terrein actief. Al jaren voor het [[noordzeekanaal|Noordzeekanaal]] werd gegraven, diende hij daartoe plannen in. Hij was voorts een van de mensen, die waarschuwden voor de dreigende [[torenval|torenval]] in Westzaan. Een door hem uitgewerkt advies tot redding van deze kerktoren werd echter in de wind geslagen. ​   +Verdonk werkte samen met molenmaker Cornelis Koeter uit Koog aan de Zaan. Zij ontwikkelden een door de molen aangedreven horizontaal drijfrad, dat van schoepen was voorzien en het stilstaande polderwater naar de vijzel stuwde. Verdonk was ook op ander terrein actief. Al jaren voor het [[noordzeekanaal|Noordzeekanaal]] werd gegraven, diende hij daartoe plannen in. Hij was voorts een van de mensen, die waarschuwden voor de dreigende [[torenval|torenval]] in Westzaan. Een door hem uitgewerkt advies tot redding van deze kerktoren werd echter in de wind geslagen. ​   
 + 
 +Lees [[https://​verdonk.home.xs4all.nl/​molenbouwer.htm|meer over molenbouwer Hendrik Verdonk]] op de site van Adri Verdonk te Rhenen. 
 +