verkade_fabrieken

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

verkade_fabrieken [2016/11/09 13:11]
verkade_fabrieken [2016/11/09 13:14]
Regel 22: Regel 22:
 In 1910 kwamen er plannen om biscuits te gaan maken. Besloten werd in samenhang met het bestaande bakkerijbedrijf een proeffabriek te beginnen. Van meet af aan werden de biscuits (te beginnen met Maria en Petit Beurre) verpakt verkocht. Het succes viel aanvankelijk echter tegen, vooral door de zeer sterke positie van Engelse bedrijven op de Nederlandse markt. De grote kans kwam toen in de Eerste Wereldoorlog de Engelse aanvoer stagneerde. In 1915 werden bij Verkade zo'n twintig verschillende biscuitsoorten gemaakt. Besloten werd tot de bouw van een geheel nieuwe biscuitfabriek aan de Vaart, die in 1916 werd geopend. Vanaf toen presenteerde het bedrijf zich als nv Verkade's Fabrieken. Op het hoogtepunt maakte Verkade meer dan zestig soorten biscuit. Daarna werd het pakket weer belangrijk ingekrompen.  In 1910 kwamen er plannen om biscuits te gaan maken. Besloten werd in samenhang met het bestaande bakkerijbedrijf een proeffabriek te beginnen. Van meet af aan werden de biscuits (te beginnen met Maria en Petit Beurre) verpakt verkocht. Het succes viel aanvankelijk echter tegen, vooral door de zeer sterke positie van Engelse bedrijven op de Nederlandse markt. De grote kans kwam toen in de Eerste Wereldoorlog de Engelse aanvoer stagneerde. In 1915 werden bij Verkade zo'n twintig verschillende biscuitsoorten gemaakt. Besloten werd tot de bouw van een geheel nieuwe biscuitfabriek aan de Vaart, die in 1916 werd geopend. Vanaf toen presenteerde het bedrijf zich als nv Verkade's Fabrieken. Op het hoogtepunt maakte Verkade meer dan zestig soorten biscuit. Daarna werd het pakket weer belangrijk ingekrompen. 
  
-{{ youtube>large:h05ECMWvNdA}}In 1918 ontstonden door de Eerste Wereldoorlog tekorten aan grondstoffen voor de bakkerij. Met name aan meel en gist begon een gebrek te komen, daardoor was de gehalveerde suikertoewijzing nog steeds aan de royale kant. Het overschot werd gebruikt voor de productie van nieuwe artikelen: fondant en borstplaat. Dit was het begin van de later sterk uitgegroeide afdeling chocolade en suikerwerken. Caramels werden toegevoegd en in 1919 kwam de productie van bonbons op gang, aanvankelijk met couverture van de firma [[Grootes]] te Westzaan, totdat Verkade zelf chocolade ging maken. De chocoladeproductie nam zo toe dat in 1936 een geheel nieuwe grote chocoladefabriek aan de Zaan werd gebouwd, die rond 1965 nogmaals sterk werd vergroot. De bouw van de nieuwe fabriek lag midden in de crisis. Maar deze leek Verkade nauwelijks te raken. Terwijl de koopkracht dramatisch daalde, groeide Verkade tegen de verdrukking in. De grote spreiding in en de kwaliteit van de producten en ook de bekende [[Verkadealbums|Verkade Albums]] zorgden voor toenemende omzetten. +{{ youtube>large:h05ECMWvNdA}}In 1918 ontstonden door de Eerste Wereldoorlog tekorten aan grondstoffen voor de bakkerij. Met name aan meel en gist begon een gebrek te komen, daardoor was de gehalveerde suikertoewijzing nog steeds aan de royale kant. Het overschot werd gebruikt voor de productie van nieuwe artikelen: fondant en borstplaat. Dit was het begin van de later sterk uitgegroeide afdeling chocolade en suikerwerken. Caramels werden toegevoegd en in 1919 kwam de productie van bonbons op gang, aanvankelijk met couverture van de firma [[Grootes]] uit Westzaan, totdat Verkade zelf chocolade ging maken. De chocoladeproductie nam zo toe dat in 1936 een geheel nieuwe grote chocoladefabriek aan de Zaan werd gebouwd, die rond 1965 nogmaals sterk werd vergroot. De bouw van de nieuwe fabriek lag midden in de crisis. Maar deze leek Verkade nauwelijks te raken. Terwijl de koopkracht dramatisch daalde, groeide Verkade tegen de verdrukking in. De grote spreiding in en de kwaliteit van de producten en ook de bekende [[Verkadealbums|Verkade Albums]] zorgden voor toenemende omzetten. 
  
-Thans maakt Verkade nog steeds chocolade. De bonbons, de toffees, de borstplaat en de caramels verdwenen uit het assortiment. In 1982 nam Verkade de chocolade-productie van Marvelo (zie: [[ahold|Ahold]]) over. In 1927 was Verkade ook begonnen met het  bakken van wafels. Twee jaar later werd daarvoor het bedrijf Verhagen en Van Oorschot in Den Bosch overgenomen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd dit bedrijf volledig in Verkade geïntegreerd. De wafelproductie werd daar geconcentreerd, terwijl enkele Bossche producten (zoals toast) naar Zaandam kwamen. In 1960 kreeg Verkade knackebrod in het pakket. Dit is een handelsproduct, dat wordt betrokken van WASA in Zweden en de (West-)Duitse dochter van dat bedrijf. +Verkade maakt nog steeds chocolade. De bonbons, de toffees, de borstplaat en de caramels verdwenen uit het assortiment. In 1982 nam Verkade de chocolade-productie van Marvelo (zie: [[ahold|Ahold]]) over. In 1927 was Verkade ook begonnen met het  bakken van wafels. Twee jaar later werd daarvoor het bedrijf Verhagen en Van Oorschot in Den Bosch overgenomen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd dit bedrijf volledig in Verkade geïntegreerd. De wafelproductie werd daar geconcentreerd, terwijl enkele Bossche producten (zoals toast) naar Zaandam kwamen. In 1960 kreeg Verkade knäckebrod in het pakket. Dit is een handelsproduct, dat wordt betrokken van WASA in Zweden en de Duitse dochter van dat bedrijf. 
  
 Eveneens in 1960 begon Verkade de productie van zoutjes (in de Zaandamse biscuitfabriek). De moeilijke tijd voor Verkade begon in 1973. Dat jaar kelderde de winst met 42 procent.  In  1974 was er voor het eerst sprake van verlies: f 3,6 m In . Daarna kwam een tijdelijke opleving. 1975 bracht weer winst. Begin jaren '80 kwamen er opnieuw forse verliezen. die voortduurden tot 1985. De structuur van de levensmiddelenmarkt was drastisch gewijzigd; de consument was onder de ingezette recessie beduidend prijsgevoeliger geworden. Voor Verkade, dat zich altijd op kwalitatief hoogwaardige - en dus duurdere - producten had geconcentreerd, moest dit alles wel consequenties hebben. Daarbij kwam de steeds sterker wordende concentratie in de handel in levensmiddelen.  Eveneens in 1960 begon Verkade de productie van zoutjes (in de Zaandamse biscuitfabriek). De moeilijke tijd voor Verkade begon in 1973. Dat jaar kelderde de winst met 42 procent.  In  1974 was er voor het eerst sprake van verlies: f 3,6 m In . Daarna kwam een tijdelijke opleving. 1975 bracht weer winst. Begin jaren '80 kwamen er opnieuw forse verliezen. die voortduurden tot 1985. De structuur van de levensmiddelenmarkt was drastisch gewijzigd; de consument was onder de ingezette recessie beduidend prijsgevoeliger geworden. Voor Verkade, dat zich altijd op kwalitatief hoogwaardige - en dus duurdere - producten had geconcentreerd, moest dit alles wel consequenties hebben. Daarbij kwam de steeds sterker wordende concentratie in de handel in levensmiddelen. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/verkade_fabrieken.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)