verpakkingsindustrie

Industrietak, die zich bezighoudt met de vervaardiging van verpakkingen voor eindproducten. In de Zaanstreek houdt thans een veertigtal bedrijven en bedrijfjes zich bezig met de verpakkingsindustrie, vooral op het gebied van de karton- en papierverpakkingen.

Al vanaf het begin van de industriƫle productie is er de behoefte aan verpakkingsmaterialen. In het verleden waren met name de kuiperij en de zakkenhandel van belang; de zakkenhandel handhaafde zich. Met de industriƫle revolutie en de schaalvergroting in de productie nam de behoefte aan verpakkingsmaterialen toe. Met name in de levensmiddelenindustrie groeide de behoefte aan verpakkingsmaterialen die de houdbaarheid van artikelen verlengen. In Krommenie ontstond een omvangrijke blikindustrie (zie ook: Blikemba, Verblifa. Verwe Woud & Schaap en Zaanlandia).

Vanaf de eeuwwisseling namen de gebruiksmogelijkheden van papier en karton als verpakkingsmateriaal toe, terwijl na de Tweede Wereldoorlog plastic als verpakkingsmateriaal steeds belangrijker werd. Het aandeel van metalen verpakkingen nam af, ofschoon er een toename van drukverpakking in aluminium was. In de Zaanstreek beweegt Vetira Romance Aerosols zich op dit terrein. De vatenfabriek van Pielkenrood te Zaandijk wordt tot de metaalindustrie gerekend. De Zaanse levensmiddelenindustrie zorgde in de 20e eeuw voor een grote vraag naar papieren en kartonnen verpakkingen. Daardoor ontstond in de Zaanstreek een omvangrijke productie van verpakkingen.

De hierna genoemde bedrijven richten zich overigens niet uitsluitend op de Zaanse markt. Zie:

Daarnaast zijn onder meer de volgende bedrijven actief: Muskopak (Wormerveer). Marvos (Westzaan). Zaanstad (Zaandam), Bakker & Stoffels (Zaandam).

  • verpakkingsindustrie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/06/29 17:37
  • door jan