verzetsmonumenten

In de Zaanstreek zijn op de navolgende plaatsen gedenktekens opgericht ter nagedachtenis van omgekomen verzetsmensen en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

WORDT AAN GEWERKT

Tweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
Wereldoorlog.

 1. Oostzaan, ds. Nanne Zwiepsingel, algemeen herdenkingsmonument.
 2. Oostzaan, Hannie Schaftplein, plaquette van Truus Menger, ter nagedachtenis aan Hannie Schaft, die voorgeslacht uit Oostzaan had.
 3. Zaandam, Joodse begraafplaats, Westzanerdijk tussen de nummers 310 en 312, gedenksteen ter herinnering aan de joodse inwoners die om het leven zijn gekomen.
 4. Zaandam Prins Hendrikkade. hoek Burcht. gedenkplaat; op deze plaats zijn op 9 februari 1945 tien personen geëxecuteerd.
 5. Zaandam, Verzetsplantsoen, Sav. Lohmanstraat; algemeen monument. onthuld op 4 mei 1948 nabijheid neergeschoten, Hannie Schaft ontkwam.
 6. Zaandam, gedenkplaat in de doopsgezinde kerk, Westzijde; ter nagedachtenis aan Geertje Pel-Groot, die een joodse baby verborg en in februari 1945 niet terug kwam van een voedseltocht.
 7. Zaandam, gedenkplaat in het Zaanlands Lyceum, Vincent van Goghweg; ter herinnering aan omgekomen leraren en leerlingen.
 8. Zaandam, Oostzijde, bij Prins Bernhardbrug, gedenksteen; op deze plaats zijn op 10 maart 1945 vijf verzetsmensen gefusilleerd.
 9. Zaandam, Leeghwaterweg, bij de Zaanse Schans, gedenksteen; op deze plaats zijn vier leden van het verzet gefusilleerd.
 10. Koog, Kogerpark, bij de Hoogstraat; algemeen monument, muurplastiek ter herdenking van elf omgekomen verzetsmensen.
 11. Zaandijk, gedenkplaat in openbare basisschool 'De Gortershoek`, Tuinstraat; ter nagedachtenis van “juf” Jansma, die joodse onderduikers verborg en in januari 1945 stierf.
 12. Zaandijk, in hal van stadhuis De Bannehofplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBannehof

  Algemeen gebruikte naam voor het voormalige gemeentehuis van Zaanstad, ofschoon feitelijk niet juist; officieel luidde de naam: Gemeentehuis Zaanstad, en was het adres: Bannehof 1. Het Bannehof werd gebouwd in de jaren 1974-'75 als rechtstreeks gevolg van de samenvoeging van zeven gemeenten tot Zaanstad per 1 januari 1974, naar ontwerp van ir.
  ; algemene gedenkplaat, de vrijheid symboliserend.
 13. Wormerveer, Zuideinde, gedenkplaat; op deze plaats zijn vijf verzetsmensen terechtgesteld.
 14. Wormerveer Zaanweg bij Stationsstraat; algemeen verzetsmonument, Vrouwe Justitia.
 15. Wormerveer, Zaanweg, tegenover nr. 86, gedenksteen; op deze plaats zijn vijf verzetsmensen gefusilleerd.
 16. Wormerveer, gedenksteen langs de Provincialeweg, tegenover de Esdoornlaan; op deze plaats zijn zeven mensen door de Duitsers terechtgesteld.
 17. Wormer, hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat, algemeen herdenkingsmonument.
 18. Wormer, Kees Jongensstraat, verzetsmonument.
 19. Wormer, plaquette op muur weverij Koster aan de Dorpsstraat, ter nagedachtenis aan Jan Kuyper die hier in 1944 werd doodgeschoten.
 20. Krommenie, naast Zuiderhoofdstraat 141; Verblifa-monument ter nagedachtenis van omgekomen medewerkers van dit bedrijf.
 21. Krommenie, algemene gedenksteen 1940-1945 in de gevel van de ned. herv. kerk aan de Zuiderhoofdstraat.
 22. Assendelft, verplaatsbaar monument, beeldsnijwerk; algemeen gedenkteken, aanvankelijk geplaatst in het voormalige gemeentehuis.

Voorts bevinden zich in verschillende bedrijven gedenkplaten ter nagedachtenis van omgekomen medewerkers.

 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/verzetsmonumenten.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/16 11:41
 • door jan