verzetsmonumenten

In de Zaanstreek zijn op de navolgende plaatsen gedenktekens opgericht ter nagedachtenis van omgekomen verzetsmensen en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  1. Assendelft, verplaatsbaar monument, beeldsnijwerk; algemeen gedenkteken, aanvankelijk geplaatst in het voormalige gemeentehuis.
  2. Koog, Kogerpark, bij de Hoogstraat; algemeen monument, muurplastiek ter herdenking van elf omgekomen verzetsmensen.
  3. Krommenie, naast Zuiderhoofdstraat 141; Verblifa-monument ter nagedachtenis van omgekomen medewerkers van dit bedrijf.
  4. Krommenie, algemene gedenksteen 1940-1945 in de gevel van de ned. herv. kerk aan de Zuiderhoofdstraat.
  5. Oostzaan, ds. Nanne Zwiepsingel, algemeen herdenkingsmonument.
  6. Oostzaan, Hannie Schaftplein, plaquette van Truus Menger, ter nagedachtenis aan Hannie Schaft, die voorgeslacht uit Oostzaan had.
  7. Wormer, hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat, algemeen herdenkingsmonument.
  8. Wormer, Kees Jongensstraat, verzetsmonument.
  9. Wormer, plaquette op muur weverij Koster aan de Dorpsstraat, ter nagedachtenis aan Jan Kuyper die hier in 1944 werd doodgeschoten.
  10. Wormerveer, Zuideinde, gedenkplaat; op deze plaats zijn vijf verzetsmensen terechtgesteld.
  11. Wormerveer, Zaanweg bij Stationsstraat; algemeen verzetsmonument, Vrouwe Justitia.
  12. Wormerveer, Zaanweg, tegenover nr. 86, gedenksteen; op deze plaats zijn vijf verzetsmensen gefusilleerd.
  13. Wormerveer, gedenksteen langs de Provincialeweg, tegenover de Esdoornlaan; op deze plaats zijn zeven mensen door de Duitsers terechtgesteld.
  14. Zaandam, Joodse begraafplaats, Westzanerdijk tussen de nummers 310 en 312, gedenksteen ter herinnering aan de joodse inwoners die om het leven zijn gekomen.
  15. Zaandam, Prins Hendrikkade. hoek Burcht. gedenkplaat; op deze plaats zijn op 9 februari 1945 tien personen geëxecuteerd.
  16. Zaandam, Verzetsplantsoen, Sav. Lohmanstraat; algemeen monument, onthuld op 4 mei 1948 nabijheid neergeschoten, Hannie Schaft ontkwam.
  17. Zaandam, gedenkplaat in de doopsgezinde kerk, Westzijde; ter nagedachtenis aan Geertje Pel-Groot, die een joodse baby verborg en in februari 1945 niet terug kwam van een voedseltocht.
  18. Zaandam, gedenkplaat in het Zaanlands Lyceum, Vincent van Goghweg; ter herinnering aan omgekomen leraren en leerlingen.
  19. Zaandam, Oostzijde, bij Prins Bernhardbrug, gedenksteen; op deze plaats zijn op 10 maart 1945 vijf verzetsmensen uit Alkmaar gefusilleerd.
  20. Zaandam, Leeghwaterweg, bij de Zaanse Schans, gedenksteen; op deze plaats zijn vier leden van het verzet gefusilleerd.
  21. Zaandam, in hal van stadhuis, algemene gedenkplaat, de vrijheid symboliserend.
  22. Zaandijk, gedenkplaat in openbare basisschool 'De Gortershoek`, Tuinstraat; ter nagedachtenis van juf Jansma, die joodse onderduikers verborg en in januari 1945 stierf.

Voorts bevinden zich in verschillende bedrijven gedenkplaten ter nagedachtenis van omgekomen medewerkers.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/verzetsmonumenten.txt
  • Laatst gewijzigd: 2025/02/15 11:07
  • door zaanlander