vleuten

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
vleuten [2015/12/16 14:18]
127.0.0.1 Externe bewerking
vleuten [2020/09/07 12:04] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
-==== Vleuten, Jan van (Zaandijk 1765-1835) ==== +==== Vleuten, Jan van ==== 
-Eigenaar van papiermolenspatriotburgemeester van Zaandijk. Van Vleuten was één van de afgevaardigden van de Zaanstreek naar Den Haagter ere van de nieuwe koning, Lodewijk Napoleon. In  1813 was hij e'én van de afgevaardigden naar Den Haag. ter ere van Willem l. Van Vleuten heeft een schat van gegevens achtergelaten over de Franse tijd. Hij schreef over de loting van conscrits in Zaandijk en hield een dagboek bij, waarin voornamelijk politieke gebeurtenissen. Deze dagboeken beslaan de gehele periode van de Bataafse Republiekde Franse Tijd en verder. Hij was ook één van de reizigers naar het slagveld in het Noorderkwartier. Zijn verslag daarvan berustzoals ook zijn andere notitiesbij het Gemeente-archief Zaanstad.    + 
 +Zaandijk, 25 januari 1762 - Zaandijk, 23 februari 1835 
 + 
 +Eigenaar van papiermolens, [[patriotten|patriot]], burgemeester van [[Zaandijk]]. 
 + 
 +Toen de Fransen in 1795 Amsterdam binnentrokken en de Bataafse Republiek werd uitgeroepen, was hij het die de mannen van Zaandijk bijeen riep in herberg De Zwaan om ze van dit heuglijke feit op de hoogte te stellen. Van Vleuten was één van de afgevaardigden van de Zaanstreek naar Den Haagter ere van de nieuwe koning, Lodewijk Napoleon.  
 + 
 +Helaas bleek het Franse avontuur geen succes, maar hij was zeer verheugd toen hij als één van de afgevaardigden van de Zaanstreek, de teruggekeerde Prins van Oranje, de latere koning Willem I, mocht gelukwensenTijdens het grote Oranjefeest in 1814 las men op zijn illuminatie: "Ik ben, geloof mij vrij, voor een uytheemse franje, maar wel opregt gezind voor Neerland en Oranje".  
 + 
 +Van Vleuten heeft een schat van gegevens achtergelaten over de [[franse_tijd|Franse tijd]]. Hij schreef over de loting van [[conscriptie|conscripts]] in Zaandijk en hield een dagboek bij, waarin voornamelijk politieke gebeurtenissen werden beschreven. Deze dagboeken beslaan de gehele periode van de Bataafse Republiekde Franse Tijd en verder. Hij was ook één van de reizigers naar het slagveld in het Noorderkwartier. Zijn verslag daarvan berustzoals ook zijn andere notitiesbij het [[gemeente_archief|Gemeente-archief]] Zaanstad.   
 + 
 +In het jaar 1800 erfde Jan van Vleuten van zijn oom Aris van der Ley de papiermolen 'Het Fortuin'. Zijn leven lang bleef hij koopman-fabrikant en woonde hij in het huis van oom Aris aan de Lagedijk 96. Hij was een ontwikkeld man met grote belangstelling voor politiek.  
 + 
 +In Zaandijk is de Jan van Vleutenstraat naar hem vernoemd. 
 + 
 +{{tag>burgemeester zaandijk}}  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/vleuten.1450271896.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:57
  • (Externe bewerking)