volksmuziekschool

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

volksmuziekschool [2019/02/08 11:01]
volksmuziekschool [2019/03/13 07:52]
Regel 16: Regel 16:
 == Gevoelig verlies == == Gevoelig verlies ==
  
-Op 3 december 1976 leed de muziekschool een gevoelig verlies door het overlijden van de heer M.J. Hille, die vanaf de oprichting voorzitter was geweest. Opvolger werd prof. dr L.A. Ankum onder wiens leiding op januari 1979 de gemeentelijke status werd verkregen. De 52 personeelsleden, die op dat moment 573 lesuren verzorgden, kregen de status van gemeenteambtenaar. In datzelfde jaar vond ook een herverdeling van de rijks- en provinciale subsidie plaats in het kader van de rijksbijdrage Sociaal Cultureel Werk (RBSC).+Op 3 december 1976 leed de muziekschool een gevoelig verlies door het overlijden van [[hille|Rinus Hille]], die vanaf de oprichting voorzitter was geweest. Opvolger werd [[ankum1|prof. dr. Leopold A. Ankum]] onder wiens leiding op januari 1979 de gemeentelijke status werd verkregen. De 52 personeelsleden, die op dat moment 573 lesuren verzorgden, kregen de status van gemeenteambtenaar. In datzelfde jaar vond ook een herverdeling van de rijks- en provinciale subsidie plaats in het kader van de rijksbijdrage Sociaal Cultureel Werk (RBSC).
  
 De gemeenten werden verantwoordelijk gesteld voor de regionale activiteiten, de provincie voor de steunfuncties, terwijl het Rijk zich alleen ging bezighouden met de landelijke spreiding. Achteraf kan achter deze operatie een groot vraagteken worden geplaatst, nu gebleken is dat de minister - na het toepassen van diverse kortingen op de rijksbijdrage- deze regeling met de daaraan gekoppelde benoembaarheidseisen en de rijkserkenning, met terugwerkende kracht per 1 januari 1979 weer heeft opgeheven. (De muziekschool ontving in 1982 op grond van het ingediende schoolwerkplan de zogenaamde Rijkserkenning.)  De gemeenten werden verantwoordelijk gesteld voor de regionale activiteiten, de provincie voor de steunfuncties, terwijl het Rijk zich alleen ging bezighouden met de landelijke spreiding. Achteraf kan achter deze operatie een groot vraagteken worden geplaatst, nu gebleken is dat de minister - na het toepassen van diverse kortingen op de rijksbijdrage- deze regeling met de daaraan gekoppelde benoembaarheidseisen en de rijkserkenning, met terugwerkende kracht per 1 januari 1979 weer heeft opgeheven. (De muziekschool ontving in 1982 op grond van het ingediende schoolwerkplan de zogenaamde Rijkserkenning.) 
Regel 26: Regel 26:
 De lessen van de Muziekschool werden aanvankelijk gegeven in de Feniksschool en de Stationsstraatschool. Vanaf 1949 werd de voormalige Vondelschool aan de Zeemansstraat in Zaandam het hoofdgebouw voor de instrumentale lessen. De lessen AMV werden gegeven in lokalen van de lagere scholen in diverse wijken van Zaandam en later in Zaanstad. Vanaf 1965 werden de lessen in Wormerveer gegeven in de Prof. Kohnstammschool. In 1967 werd begonnen met nieuwbouw voor de hoofdvestiging naast de aula-concertzaal [[speeldoos|De Speeldoos]] onder architectuur van G.M.C. Bakker. Op 1 januari 1970 werd de nieuwe school door de heer G. Egas, lid van Gedeputeerde Staten, in gebruik genomen. Bij die gelegenheid werd de directeur benoemd in een volledige betrekking. De nieuwbouw was een kroon op het werk van secretaris J. Mulder (vanaf de oprichting bestuurssecretaris).  De lessen van de Muziekschool werden aanvankelijk gegeven in de Feniksschool en de Stationsstraatschool. Vanaf 1949 werd de voormalige Vondelschool aan de Zeemansstraat in Zaandam het hoofdgebouw voor de instrumentale lessen. De lessen AMV werden gegeven in lokalen van de lagere scholen in diverse wijken van Zaandam en later in Zaanstad. Vanaf 1965 werden de lessen in Wormerveer gegeven in de Prof. Kohnstammschool. In 1967 werd begonnen met nieuwbouw voor de hoofdvestiging naast de aula-concertzaal [[speeldoos|De Speeldoos]] onder architectuur van G.M.C. Bakker. Op 1 januari 1970 werd de nieuwe school door de heer G. Egas, lid van Gedeputeerde Staten, in gebruik genomen. Bij die gelegenheid werd de directeur benoemd in een volledige betrekking. De nieuwbouw was een kroon op het werk van secretaris J. Mulder (vanaf de oprichting bestuurssecretaris). 
  
-In 1983 kreeg de muziekschool de voormalige RK-basisschool aan de Snuiverstraat te Krommenie toegewezen als vestiging voor de afdeling Zaanstreek-Noord. Reeds in 1974 wees de directeur er op dat de hoofdvestiging aan de Vincent van Goghweg niet meer aan de eisen voldeed, door uitbreiding van het aantal lesuren, invoering van groepslessen en toename van het samenspel. Negen van de twaalf lokalen zijn verstoken van daglicht en verder ontbreken een docentenkamer, bibliotheekruimte, vergaderzalen en een kantine. Ook de ventilatie laat veel te wensen over. Bij de behandeling van de meerjarenbegroting in 1989 drong de raad er unaniem bij het college van B & W op aan in 1990 te starten met nieuwbouw voor de hoofdvestiging van de Gemeentelijke Muziekschool op het voormalige Sabelterrein aan de Westzijde, tegenover de [[Bullekerk]] te Zaandam. Realisatie op korte termijn staat inmiddels (1990) vast+In 1983 kreeg de muziekschool de voormalige RK-basisschool aan de Snuiverstraat te Krommenie toegewezen als vestiging voor de afdeling Zaanstreek-Noord. Reeds in 1974 wees de directeur er op dat de hoofdvestiging aan de Vincent van Goghweg niet meer aan de eisen voldeed, door uitbreiding van het aantal lesuren, invoering van groepslessen en toename van het samenspel. Negen van de twaalf lokalen waren verstoken van daglicht en verder ontbraken een docentenkamer, bibliotheekruimte, vergaderzalen en een kantine. Ook de ventilatie liet veel te wensen over. Bij de behandeling van de meerjarenbegroting in 1989 drong de raad er unaniem bij het college van B & W op aan in 1990 te starten met nieuwbouw voor de hoofdvestiging van de Gemeentelijke Muziekschool op het voormalige Sabelterrein aan de Westzijde, tegenover de [[Bullekerk]] te Zaandam. Vanaf 1991 maakt de daar geopende Gemeentelijke Muziekschool deel uit van het [[fluxus|Centrum voor de Kunsten FluXus]].
  
 Jan Pasveer Jan Pasveer
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/volksmuziekschool.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)