wastora

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
wastora [2018/04/12 09:55]
jan lag een brand in de as ---> legde een brand in de as
wastora [2019/03/10 02:01]
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Wastora bv ==== ==== Wastora bv ====
-Grootwinkelbedrijf in beeld-, geluids- en elektrische huishoudelijke apparatuur, met vestigingen in Zaandam, Alkmaar, Den Helder. Haarlem en Beverwijk. Het bedrijf kwam voort uit de op 1 juli 1948 door de broers Klaas en Cees Molenaar opgerichte groothandel in elektrische artikelen Electrozaan. Deze was eerst gevestigd te Zaandijk, later te Koog en te Amsterdam. In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora (WASmachines, STOfzuigers en RAdio's), waar zij alles verkochten 'waar een stekker aan zat'. Vestigingen aan de Zuiddijk te Zaandam en aan de Marktstraat in Wormerveer en [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010525865:mpeg21:a0487|Weert]] zouden volgen. Het bedrijf kreeg landelijke bekendheid door twee miljoen goedkope [[https://geheugenvanwest.amsterdam/page/18456/bico-wasmachine|Bico-wasmachines]] te slijten. Kort daarna kon het bedrijf een grote hoeveelheid goedkope Zanussi-koelkasten uit Italië importeren. Door een warme zomerperiode kreeg dit product grote aftrek. +{{ :wastora.png?200|}}Grootwinkelbedrijf in beeld-, geluids- en elektrische huishoudelijke apparatuur, met vestigingen in Zaandam, Alkmaar, Den Helder. Haarlem en Beverwijk. Het bedrijf kwam voort uit de op 1 juli 1948 door de broers Klaas en Cees Molenaar opgerichte groothandel in elektrische artikelen Electrozaan. Deze was eerst gevestigd te Zaandijk, later te Koog en te Amsterdam. In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora (WASmachines, STOfzuigers en RAdio's), waar zij alles verkochten 'waar een stekker aan zat' 
 + 
 +Vestigingen aan de Zuiddijk te Zaandam en aan de Marktstraat in Wormerveer en [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010525865:mpeg21:a0487|Weert]] zouden volgen. Het bedrijf kreeg landelijke bekendheid door twee miljoen goedkope [[https://geheugenvanwest.amsterdam/page/18456/bico-wasmachine|Bico-wasmachines]] te slijten. Kort daarna kon het bedrijf een grote hoeveelheid goedkope Zanussi-koelkasten uit Italië importeren. Door een warme zomerperiode kreeg dit product grote aftrek. Lees ook: 
 +[[http://zaanseverhalen.nl/2017/07/02/het-bico-cabaret/|Het BICO-cabaret]] door Ruud Meijns.
  
 Begin jaren '60 ontstond een samenwerking met [[wit_simon_de|Simon de Wit]] om samen met de Molenaars een wasserette-keten op te zetten. De beide broers werden in de directie van Simon opgenomen met als taak het stichten van 50 wasserettes door het hele land. Simon de Wit besloot in oktober 1964 haar dochterbedrijf Wastora drastisch [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000034998:mpeg21:a0190|in te krimpen]]. Van de acht bestaande winkels werden die in Arnhem, Putten, Soest en Den Haag afgestoten. De reden voor de inkrimping werd gezocht in het feit dat de op te heffen zaken onvoldoende rendabel bleken. De overige filialen, waarvan er één in Haarlem en drie in de Zaanstreek waren gevestigd, bleven bestaan. Na dit besluit traden de broers Cees en Klaas Molenaar af. Over het beleid in de afgestoten Wastora-zaken zouden geschillen zijn ontstaan met de Simon de Wit-directie. Naar de mening van de broers waren deze zaken voldoende rendabel om ze in bedrijf te laten. Tot de opheffing werd echter toch besloten.  Begin jaren '60 ontstond een samenwerking met [[wit_simon_de|Simon de Wit]] om samen met de Molenaars een wasserette-keten op te zetten. De beide broers werden in de directie van Simon opgenomen met als taak het stichten van 50 wasserettes door het hele land. Simon de Wit besloot in oktober 1964 haar dochterbedrijf Wastora drastisch [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000034998:mpeg21:a0190|in te krimpen]]. Van de acht bestaande winkels werden die in Arnhem, Putten, Soest en Den Haag afgestoten. De reden voor de inkrimping werd gezocht in het feit dat de op te heffen zaken onvoldoende rendabel bleken. De overige filialen, waarvan er één in Haarlem en drie in de Zaanstreek waren gevestigd, bleven bestaan. Na dit besluit traden de broers Cees en Klaas Molenaar af. Over het beleid in de afgestoten Wastora-zaken zouden geschillen zijn ontstaan met de Simon de Wit-directie. Naar de mening van de broers waren deze zaken voldoende rendabel om ze in bedrijf te laten. Tot de opheffing werd echter toch besloten. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wastora.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)