Grootwinkelbedrijf in beeld-, geluids- en elektrische huishoudelijke apparatuur, met vestigingen in Zaandam, Alkmaar, Den Helder. Haarlem en Beverwijk. Het bedrijf kwam voort uit de op 1 juli 1948 door de broers Klaas en Cees Molenaar opgerichte groothandel in elektrische artikelen Electrozaan. Deze was eerst gevestigd te Zaandijk, later te Koog en te Amsterdam. In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora (WASmachines, STOfzuigers en RAdio's), waar zij alles verkochten 'waar een stekker aan zat'.

Vestigingen aan de Zuiddijk te Zaandam en aan de Marktstraat in Wormerveer en Weert zouden volgen. Het bedrijf kreeg landelijke bekendheid door twee miljoen goedkope Bico-wasmachines te slijten. Kort daarna kon het bedrijf een grote hoeveelheid goedkope Zanussi-koelkasten uit Italië importeren. Door een warme zomerperiode kreeg dit product grote aftrek. Lees ook: Het BICO-cabaret door Ruud Meijns.

Begin jaren '60 ontstond een samenwerking met Simon de Witplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit, Simon de

Winkelketen opgericht door Simon de Wit, oorspronkelijk begonnen te Wormerveer met huis-aan-huis verkoop, later met winkels door het hele land. In 1972 opgegaan in Albert Heijn.

De eerste aanzet tot het bedrijf werd gegeven door Simon de Wit, die woonde aan de Dubbele Buurt in Wormerveer. Na het overlijden van zijn vader kreeg hij, twaalf jaar oud, de zorg over het gezin. Zijn moeder kocht aanvankelijk van Koos Fortuin, de eigenaar van het kaaspakhuis waar haar man gewerkt had e…
om samen met de Molenaars een wasserette-keten op te zetten. De beide broers werden in de directie van Simon opgenomen met als taak het stichten van 50 wasserettes door het hele land. Simon de Wit besloot in oktober 1964 haar dochterbedrijf Wastora drastisch in te krimpen. Van de acht bestaande winkels werden die in Arnhem, Putten, Soest en Den Haag afgestoten. De reden voor de inkrimping werd gezocht in het feit dat de op te heffen zaken onvoldoende rendabel bleken. De overige filialen, waarvan er één in Haarlem en drie in de Zaanstreek waren gevestigd, bleven bestaan. Na dit besluit traden de broers Cees en Klaas Molenaar af. Over het beleid in de afgestoten Wastora-zaken zouden geschillen zijn ontstaan met de Simon de Wit-directie. Naar de mening van de broers waren deze zaken voldoende rendabel om ze in bedrijf te laten. Tot de opheffing werd echter toch besloten.

De spanningen binnen de dochterondernemingen begonnen al toen Simon de Wit gedwongen werd Italiaanse ijskasten uit de premiesektor te nemen, omdat de tussenhandel de leverancier Zanussi met een boycot dreigde. Deze ijskasten werden ingekocht door de N.V. Wastora. Ze bleken zo'n groot succes, ook vanwege de kwaliteit dat de fabriek de order nauwelijks aankon, totdat de tegenaktie kwam van de detailhandel. Van directiezijde werd vernomen dat men dóór ging met saneren door onrendabele afdelingen waaronder de zelfbedieningswasserijen van het bedrijf. Deze sanering had niets uit te staan met het aftreden van directeur Simon de Wit. Welingelichte kringen bleven echter volhouden dat dit aftreden verband hield met het afspringen van de onderhandelingen met een Engelse onderneming. Op 31 januari 1966 besluit de directie ook de verliesgevende elektrotechnische groothandel Elektro-Zaan en Wastora te verkopen.

In 1973 werd Molenaar Holding gesticht met als maatschappijen: Wastora (detailhandel, 1953), Molenaars Handels Onderneming (MHO), groothandel in Nederland en Duitsland voor de import van audio/video en elektrisch gereedschap uit het Verre Oosten en Oost-Europa, handelsonderneming Remo cv (1971) voor im- en export van schoenen, handelsondernemingen Miller cv in Nederland en België in een joint venture met SHV (Makro), inmiddels in 1990 samen met Remo geheel door SHV overgenomen en Assumo bv (Assurantie Molenaar, 1972), een algemeen verzekeringskantoor voor in aanvang bedrijf en personeel en later ook consument, serviceverlening, hypotheken en leningen. Bij het concern waren in 1990 164 personen in dienst, waarvan 53 bij de vestiging in Zaandam.

Turks Fruit

De winkel aan de Westzijde te Zaandam werd in de periode 1960-1980 talloze malen verbouwd tot een uiteindelijk oppervlak van 12.000 vierkante meter. Behalve het elektro-assortiment specialiseerde Wastora zich ook op sport, goud en zilver, meubelen, kleding, geluidsdragers, fotografie, optiek, verlichting, rijwielen en parfumerie. Toen Wastora in 1972 de noodlijdende eredivisie-club AZ'67 overnam, en er midden jaren zeventig successen werden geboekt, groeide Wastora uit tot een begrip in Noord-Holland en togen ook klanten elders uit Nederland naar de Westzijde. Vooral op de zaterdagen moest de politie soms ingrijpen om het verkeer van en naar de winkel in goede banen te leiden. Veel artiesten schotelden het publiek een live-optreden voor in de winkel. In 1971 werden enkele scènes van de film Turks Fruit in en rond de winkel opgenomen. Het landskampioenschap van voetbalclub AZ'67 in de eredivisie vormde het hoogtepunt in 1981, vol trots werden de kampioenen gehuldigd op het bordes van Wastora aan de Westzijde te Zaandam.

Het bedrijf beschikte in 1991 over vestigingen te Zaandam, Alkmaar (vanaf 1981), Den Helder (1987), Haarlem (1988) en Beverwijk (1989). Er werd gestreefd naar meerdere vestigingen in de Elektro-formule.

In 1992 ging Wastora over in It's Electric (later It's) en Megapool; beide ketens van Philips die in 2011 aan een faillisement ten onder gingen. Het pand in Zaandam bleef in bezit van de familie Molenaar en werd geëxploiteerd als een shop-in-shop-warenhuis, met onder meer Wastora als huurder. Het pand zou een facelift ondergaan, maar op 30 augustus 1993 legde een brand het warenhuis volledig in de as waarmee definitief een punt achter Wastora werd gezet.

Opmerkelijk is nog altijd de innige band die vele personeelsleden van Wastora met elkaar onderhouden. Medio 2016 is er nog steeds sprake van reünie's die ter hoogte van de Westzijde in Zaandam worden georganiseerd.

AZ'67

Een neven-activiteit van de broers Molenaar betrof de bemoeienis met en financiële ondersteuning van voetbalclub AZplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAZ

Het oude logo van AZ '67 In 1967 opgericht als beroepsvoetbalclub AZ'67, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, uitkomend in de eerste divisie van de competitie betaald voetbal (1991). De toevoeging '67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Hoewel
van 1972 tot 1986. In deze periode werd AZ in 1981 kampioen van Nederland en finalist voor de UEFA-beker.

Oprichter Cees Molenaarplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenaar, Cees

Koog aan de Zaan, 16 juni 1928 - Houston VS, 23 juli 1979

Ondernemer, die samen met zijn broer Klaas Molenaar (1921-1996) in 1948 de groothandel in elektrische artikelen Electro Zaan oprichtte. Dit bedrijfje, aan de Jan de Wittstraat in Koog aan de Zaan, had enkele jaren veel succes met de verkoop van onder meer de goedkope Bico-wasmachines, die werden vervaardigd door de loodgieter Birkhof in Utrecht. De broers Molenaar verkochten, met een winstmarge van slechts enkele guldens…
overleed in 1979 in het Amerikaanse Houston. Broer Klaas Molenaarplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenaar, Klaas

Westzaan, 3 oktober 1921 - Heiloo, 3 oktober 1996

Ondernemer en voetballer Klaas Molenaar begon direct na de lagere school vis te verkopen voor zijn vader, die van zijn beroep binnenvisser was. Daarna werkte hij op een scheepswerf en als jeugdige agentvertegenwoordiger. In de Tweede Wereldoorlog baggerde hij kolen uit de Zaan, die hij als brandstof verkocht.
overleed in 1996 ten gevolge van een hartaanval op z'n 75e verjaardag. Zoon Klaas jr. nam de plaats van zijn vader in de directie in.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wastora.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)