weefhuis

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
weefhuis [2020/09/07 12:10]
127.0.0.1 Externe bewerking
weefhuis [2020/09/17 11:47] (huidige)
jan
Regel 1: Regel 1:
 +==== Weefhuis ====
 +Pand aan de [[Lagedijk]] te Zaandijk, binnendijks in het beschermde dorpsgezicht de [[gortershoek|Gortershoek]]. Vóór het Weefhuis ligt de [[Beeldentuin]]. Het pand dateert uit de 17e eeuw en stond aanvankelijk bekend als //het Overhuis//. Het was oorspronkelijk een pakhuis, behorend bij een pand aan de Zaanzijde. Meerdere personen hadden parten van het Overhuis in hun bezit. 
 +
 +De naam Weefhuis duikt in geschriften uit de eerste helft van de 18e eeuw op. Onbekend is hoe deze naam ontstond; in Zaandijk is een zeilmakerij geweest, maar niet bekend is waar. Mogelijk was er een harenmakerij. Het Weefhuis werd naderhand voor bewoning geschikt gemaakt en was onder meer in bezit van de Zaanse geschiedschrijvers [[honig_jacob_janszoon_jr|Jacob Honig Janzs Jr]] en [[honig_gerrit_jan| Gerrit Jan Honig]] .
 +
 + Na de Tweede Wereldoorlog kocht de gemeente Zaandijk het pand. Het diende enige tijd als cultureel centrum vóór de oprichting van Stichting de [[Zienagoog]]. Het Weefhuis biedt gebruikers anno 2018 een aantrekkelijke plek voor een scala van activiteiten, zoals exposities, culturele activiteiten, vergaderingen, cursussen, trainingen of verenigingsavonden.
 +
 +=== Externe link: ===
 +
 +
 + [[http://www.hetweefhuis.nl/|Website het Weefhuis]].
 +
 +
 +
 +{{tag>Zaandijk pakhuis actualiseren}}
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/weefhuis.1599473426.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:10
  • door 127.0.0.1