welvaren

Papiermolen te Assendelft en Blauwselmolen te Westzaan, ook wel Het Assendelver Welvaren, of De Blauwe Hengst genoemd. Hij is gebouwd na 1670. In 1848 werd hij van zijn standplaats aan de Delft, tegenover de Kerkbuurt, afgebroken en verplaatst naar Westzaan, waar hij werd neergezet op het erf van de gesloopte blauwselmolen De Blauwe Hengstplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHengst, de Blauwe (Westzaan)

Blauwselmolen te Westzaan. De eerste vermelding dateert uit juli 1743. Hij heeft gestaan in de Krabbelbuurt. op de plaats van de latere verffabrieken van Avis (ondernemersgeslacht) en werd gesloopt in 1847 of 1848. Op zijn erf werd blauwselmolen Het
in de Krabbelbuurtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKrabbelbuurt

Voormalige naam voor de J.J. Allanstraat in Westzaan.

Eigenlijk was er geen sprake van een buurt, maar van een rechte weg met slechts één dwarspad, de Dolfijnstraat. De Krabbelbuurt was één van de vier delen van Westzaan, dat verder uit Zuideinde, Kerkbuurt en Middel bestond. Het is niet bekend hoe de naam voor de buurt ontstond, zeker is dat deze al in 1564 werd gebruikt. In 1939 werd de naam, die door veel bewoners niet werd gewaardeerd, vervangen door J.J. Allanstraat.
, ten oosten van de weg. In augustus 1907 werd hij daar afgebroken en vervoerd naar Ouderkerk aan de Amstel, waar hij als korenmolen werd herbouwd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/welvaren.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/18 00:01
  • door jan