westzijde_81

No renderer 'odt' found for mode 'odt'

Westzijde 81

Vrijstaand monumentaal herenhuis aan de Westzijde, hoek Stuurmanspadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStuurmanspad

Oud. doodlopend pad vanaf de Westzijde. ten zuiden van de Langestraat te Zaandam. Aan de noordzijde ervan liep een sloot. die in 1866 door de bewoners aan de gemeente Zaandam werd overgedragen. Het pad was aanmerkelijk ouder. maar een padreglement is niet gevonden. De naam luidde aanvankelijk Keesje Stuurmanspad.
in Zaandam, gebouwd in 1862 in neo-classicistische stijl naar ontwerp van de Zaanse gemeentearchitect L.J. Imminkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigImmink, Ludovicus Johannes

's-Gravenhage, 30 maart 1822 - Zaandam, 23 september 1869

Bouwkundige, in 1849 benoemd tot stadsarchitect van Zaandam. Ludovicus Johannes Immink heeft in de twintig jaar dat hij in de Zaanstreek werkzaam was een duidelijk stempel gezet op de toenmalige bouwkundige ontwikkeling. Naar de geest van de tijd ontwierp hij over het algemeen brede stenen panden van twee tot drie verdiepingen, gedekt met flauw hellende tentdaken. Soms was de kamerhoogte op de begane grond kle…
. Opdrachtgever was de houthandelaar C. Smit Csz. wiens naam vermeld staat op de eerste steen in de achtergevel.

Het herenhuis in neo-classicistische stijl is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van rijke woonhuisarchitectuur uit het derde kwart van de 19de eeuw.

In 1885 liet de toenmalige bewoner, burgemeester H.J. Versteegplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVersteeg, Hendrik Jacob

(Wassenaar 2 september 1842- De Haag 10 december 1919) Hendrik Jacob Versteeg Hendrik Jacob Versteeg, was burgemeester van Wormerveer en Westzaan van 1876 tot 1878 en van Zaandam van 1878 tot 1894. Hij woonde in het pand Westzijde 81.

Versteeg werd in 1881 door de
, het pand uitbreiden met een door de Zaanse architecten J. en D. Eilmann in dezelfde stijl ontworpen aanbouw van drie bouwlagen tegen de linker zijgevel. Door de aanbouw ten opzichte van het bestaande pand terug te plaatsen kon gelijktijdig een L-vormige houten veranda worden gerealiseerd langs de voorgevel van de aanbouw en tegen de linkerzijgevel van het direct aan de openbare weg grenzende bestaande huis.

Het pand is sinds 2001 een beschermd rijksmonument.

Zie voor een uitgebreide beschrijving de website van Monumenten.nl

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/westzijde_81.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)