Kantoor voor informatieverschaffing over vakantie en recreatie in het gebied Zaanstreek, Wijdewormer, Landsmeer en de rest van Nederland. Daarnaast houdt de VVV zich bezig met verkoop van kaarten, brochures en dergelijke en worden evenementen mede georganiseerd.

De eerste VVV van Nederland werd opgericht in Valkenburg in 1885. Daarna groeide het aantal VVV-kantoren snel, tot meer dan 450 in 990. Er bestaan drie soorten VVV-kantoren: VVV-I-kantoren, met informatieverstrekking over het hele land, regionale en lokale kantoren. De Zaanse VVV is één van de 72 I-kantoren. Deze status wordt door de Algemene Nederlandse Vereniging van VVV`s in Hilversum verleend als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals openstelling gedurende het hele jaar en informatieverschaffing over het hele land.

Voorts dient een VVV-I-kantoor theaterreserveringen en arrangementen, alsmede boekingen voor overnachtingen in het eigen gebied en elders te verzorgen en moeten er geschenkbonnen en museumzegels verkijgbaar zijn. De officiële oprichting van de Zaanse VVV dat toen nog voor Vereniging tot bevordering van Vreemdelingen Verkeer stond, had plaats in februari 1927. In 1900 was al sprake van een Vereniging voor Vreemdelingenverkeer in Zaandam die echter niet zelfstandig opereerde, maar een commissie van de Vereniging tot Plaatselijk Nut betrof.

De directe aanleiding tot de oprichting van de Zaanse VVV was de aanwezigheid van een aantal plaatsen in de Zaanstreek waar tolgeld moest worden betaald. Door onder andere de inspanningen van de VVV werden de tollen na verloop van tijd opgeheven. Daarnaast was de Zaanse VVV ook al vroeg actief in het verschaffen van onderdak aan toeristen. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam vonden met name veel Japanners een slaapplaats in de Zaanstreek dankzij VVV-bemiddeling. Een hoogtepunt in het bestaan van de Zaanse VVV was de organisatie van de Dam-tot-Dam-race in augustus 1959. Dit evenement duurde drie dagen en had tot doel de aandacht te vestigen op de noodzaak van de aanleg van de Coentunnel.

Hoogtepunten

Andere hoogtepunten waren speedboatraces op het Zwet, Skelterraces tijdens Zaandam 150 jaar stad en een optocht met oldtimers van de Pioneer Automobile Club door de Zaanstreek in 1977. Naast de eenmalige evenementen organiseert de VVV het traditionele jaarfeest op de Zaanse Schans, rondvluchten boven de Zaanstreek, boottochten door de vogelbroedgebieden in Westzaan en Jisp, en rondvaarten naar Artis, het poppentheater in Oostknollendam, de grachten van Amsterdam en met de stoomboot Johannes naar het Cruquius Stoomgemaal. De Zaanse VVV is ook betrokken bij landelijke evenementen, als de Landelijke Fietsdagen en Kerkepadroutes.

Het kantoor van de VVV vond aanvankelijk onderdak aan de Gedempte Gracht in Zaandam, eerst bij dagblad De Zaanlander en later in een pand met de Zaandamse Gemeenschap. In 1960 werd het kantoor verplaatst naar de Stationsstraat, en in 1984 naar de Gedempte Gracht. In de jaren zeventig waren dependances gevestigd in de Theekoepel op de Zaanse Schans en in het filiaal van de Nutsspaarbank aan de Zaanweg in Wormerveer.

De belangrijkste inkomstenbron ligt in de subsidieverschaffing van de gemeente Zaanstad, in 1991 fl. 77.000. Daarnaast beschikt de Zaanse VVV over bijdragen van leden en donateurs en zijn er inkomsten uit eigen activiteiten als VVV-geschenkbonnen, excursies, theaterreserveringen en verkoop van artikelen. Samen met de VVV's van Amsterdam, Monnickendam, Volendam, Edam en Purmerend vormde de Zaanse VVV, de Streek-VVV Groot Amsterdam. In 1990 trad Amsterdam uit dit verband, aangezien de VVV van de hoofdstad werd omgevormd in een zogenoemde Promotie-VVV. De Zaanse en Waterlandse VVV's vormden per 1 januari 1990 vervolgens de Streek-VVV Zaanstreek-Waterland.

C. Koppenol

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaanse_vereniging_voor_vreemdelingenverkeer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)