zaanweg

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
zaanweg [2016/07/08 00:01]
jan
zaanweg [2020/09/07 12:09] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Zaanweg ==== ==== Zaanweg ====
-Deel van de lage dijk langs de Zaan, tussen het Noordeinde en de [[dubbele|Dubbele Buurt]] te Wormerveer. De bebouwing van de lage dijk te Wormerveer is afwijkend van die in de andere Zaangemeenten. Werden elders woningen buitendijks gebouwd, in Wormerveer bleef de dijk direct aan het water grenzen; de panden staan daarachter, met de voorgevel naar de Zaan gericht. De Zaanweg is waarschijnlijk een van de eerst bewoonde delen van de Zaanoevers. Bij het [[noorderveer|Noorderveer]], waarnaar Wormerveer vernoemd werd, ontstond vermoedelijk al in de 15e eeuw bewoning. +Deel van de lage dijk langs de Zaan, tussen het Noordeinde en de [[dubbele_buurt|Dubbele Buurt]] in Wormerveer. De bebouwing van de lage dijk in Wormerveer is afwijkend van die in de andere Zaangemeenten. Werden elders woningen buitendijks gebouwd, in Wormerveer bleef de dijk direct aan het water grenzen. De panden staan daarachter, met de voorgevel naar de Zaan gericht. De Zaanweg is waarschijnlijk een van de eerst bewoonde delen van de Zaanoevers. Bij het [[noorderveer|Noorderveer]], waarnaar Wormerveer vernoemd werd, ontstond vermoedelijk al in de 15e eeuw bewoning. 
  
-De aaneengesloten bebouwing van de Zaanweg moet veel later gedateerd worden, waarschijnlijk was daar pas in de loop van de 17e eeuw sprake van. Het uiterlijk van de Zaanweg wordt voor een belangrijk deel bepaald door de grote stenen 'patriciërs-woningen' die er in de 19e eeuw verrezen. De bewoningsgeschiedenis van de Zaanweg werd nauwgezet beschreven door [[aten3|J. Aten]] in 'Wormerveer langs Weg en Zaan' (Wormerveer 1967).    +De aaneengesloten bebouwing van de Zaanweg moet veel later worden gedateerd, waarschijnlijk was daar pas in de loop van de 17e eeuw sprake van. Het uiterlijk van de Zaanweg wordt voor een belangrijk deel bepaald door de grote stenen 'patriciërs-woningen'die er in de 19e eeuw verrezen. 
 + 
 +De bewoningsgeschiedenis van de Zaanweg werd nauwgezet beschreven door [[aten_jan|J. Aten]] in 'Wormerveer langs Weg en Zaan' (Wormerveer 1967).    
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/zaanweg.1467928909.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:07
  • (Externe bewerking)