Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
zienagoog [2018/07/20 21:57]
jan [Opening]
zienagoog [2018/07/20 21:58] (huidige)
jan
Regel 17: Regel 17:
 Kunstenaars,​ die niet aan de criteria voldeden, verenigden zich in de tegenhanger //Het oog van zien//, later kortweg //het oog// genoemd. Eind jaren tachtig, er hadden inmiddels ruim 250 soms zeer spraakmakende tentoonstellingen plaatsgevonden,​ was ruim 3 procent van de Zaanse bevolking actief lid van de Kunstuitleen,​ een percentage dat als een van de hoogste van het land gold. Als gevolg van de dreigende beëindiging van het huurcontract besloot het bestuur het voormalige pand van de Kamer van Koophandel aan de Westzijde 81 aan te kopen. De Italiaanse villa werd met steun van het bedrijfsleven en de kunstenaars,​ die kunstwerken schonken, totaal gerenoveerd en tot volwaardig kunstcentrum getransformeerd. Kunstenaars,​ die niet aan de criteria voldeden, verenigden zich in de tegenhanger //Het oog van zien//, later kortweg //het oog// genoemd. Eind jaren tachtig, er hadden inmiddels ruim 250 soms zeer spraakmakende tentoonstellingen plaatsgevonden,​ was ruim 3 procent van de Zaanse bevolking actief lid van de Kunstuitleen,​ een percentage dat als een van de hoogste van het land gold. Als gevolg van de dreigende beëindiging van het huurcontract besloot het bestuur het voormalige pand van de Kamer van Koophandel aan de Westzijde 81 aan te kopen. De Italiaanse villa werd met steun van het bedrijfsleven en de kunstenaars,​ die kunstwerken schonken, totaal gerenoveerd en tot volwaardig kunstcentrum getransformeerd.
  
-Het [[westzijde+81|gebouw]] werd sienna-geel geschilderd,​ wat tot heftige discussies met organisaties op het gebied van monumentenzorg leidde, maar het gebouw wel de kwalificatie //Parel van de Westzijde// opleverde. Het nieuwe gebouw werd op 29 september 1989 officieel geopend door Albert Heijn en Freek de Jonge. In het door architect R. Verbeek ingrijpend verbouwde pand werd tevens brasserie //De Kamer// gevestigd. Direct na de opening werd op initiatief van een aantal muziekliefhebbers de stichting //De Muziekkamer//​ opgericht, die maandelijks een concert van jong talent organiseerde in de grote bovenzaal met een capaciteit van 90 stoelen.+Het [[Westzijde 39|gebouw]] werd sienna-geel geschilderd,​ wat tot heftige discussies met organisaties op het gebied van monumentenzorg leidde, maar het gebouw wel de kwalificatie //Parel van de Westzijde// opleverde. Het nieuwe gebouw werd op 29 september 1989 officieel geopend door Albert Heijn en Freek de Jonge. In het door architect R. Verbeek ingrijpend verbouwde pand werd tevens brasserie //De Kamer// gevestigd. Direct na de opening werd op initiatief van een aantal muziekliefhebbers de stichting //De Muziekkamer//​ opgericht, die maandelijks een concert van jong talent organiseerde in de grote bovenzaal met een capaciteit van 90 stoelen.
  
 In 1991 waren zes werknemers bij de Zienagoog betrokken, 620 kunstenaars bij de kunstuitleen aangesloten,​ 5000 kunstwerken in roulatie en op foto-documentatie gezet en bedroeg het aantal kunstleners 4000.  In 1991 waren zes werknemers bij de Zienagoog betrokken, 620 kunstenaars bij de kunstuitleen aangesloten,​ 5000 kunstwerken in roulatie en op foto-documentatie gezet en bedroeg het aantal kunstleners 4000.