zwaan3

Voormalige herberg in Zaandijk, gesticht omstreeks 1634.

In 1668 werd het pand bij een verkoping vermeld als 'huys en erf aan de Zaan, genoemd de Swan, belend ten Zuyden de Braziliëmole'. De herberg, later koffiehuis genoemd, heeft de eeuwen door, tot aan de Eerste Wereldoorlog een rol gespeeld in het dorpsleven. De vroedschap belegde er vergaderingen. Alle familievieringen, spuitfeesten en openbare verkopingen hadden onveranderlijk in De Zwaan plaats.

De herberg had een kolfbaan, waarop aan het eind van de 19e eeuw, toen het fietsen in zwang kwam, het zaalrijden, een soort figuurrijden werd beoefend. In 1915 kocht de belendende cacaofabriek TOC (Teun Oly & Compagnon)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTOC (Teun Oly & Compagnon)

Cacao-verwerkend bedrijf dat van 1900 tot 1955 in Zaandijk was gevestigd. De TOC verwerkte cacao-afval. In de jaren dertig van de 20e eeuw was het één van de eerste bedrijven die de resterende vetten uit cacao-afval extraheerde. Deze extractie vond plaats met vetoplosmiddelen. Moleneigenaar Teun Oly begon zijn onderneming in 1900 in pakhuis Het Kalf aan de
Teun Oly & Comp. het gebouw De Zwaan om het als kantoor en magazijn in te richten. Zaandijk raakte daardoor het centrum van zijn dorpsleven kwijt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zwaan3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/06/10 00:28
  • door zaanlander