zwertbroek

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
zwertbroek [2016/12/02 13:48]
kelvin Bron https://socialhistory.org/bwsa/biografie/zwertbroek
zwertbroek [2018/12/05 20:27] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
-==== Zwertbroek, ​Gerrit Jan (Ger====+==== Zwertbroek, Ger ====
  
-(Zaandam, 23 augustus 1893 - Amsterdam, 20 oktober 1977)+Zaandam, 23 augustus 1893 - Amsterdam, 20 oktober 1977
  
-Journalisteen van de oprichters van de VARA.+Gerrit Jan (Ger) Zwertbroekjournalist, één van de oprichters van de VARA. Zwertbroek werd geboren in Zaandam, maar bracht zijn jeugd in Haarlem door. In 1925 richtte hij, samen met [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Levinus_van_Looi|Levinus van Looi]], een Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs, de [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​VARA|VARA]] op. Tussen 1925 en 1934 was hij programmaleider van de nieuwe omroep.
  
-Zwertbroek werd geboren in Zaandam, maar bracht zijn jeugd in Haarlem door. In 1925 richtte ​hij, samen met Levinus ​van Looi, een  Vereeniging ​van Arbeiders Radio Amateurs (VARA) opTussen 1925 en 1934 was hij programmaleider ​van de nieuwe omroep.+In 1934 vertrok ​hij met Vereniging ​van Vrienden ​van de Sovjet-Unie [[http://​www.scriptiesonline.uba.uva.nl/​628216|VVSU]],​ naar Rusland als VVSU-delegatie. Na terugkeer sprak hij op VVSU-bijeenkomsten ​en was tevens voorzitter van de afdeling VVSU. In 1937 was hij hoofdbestuurslid ​van de Synth.Orde; in 1938 sprak hij herhaaldelijk op bijeenkomsten van de Internationale Vereniging I.V. Bellamy, en was als journalist werkzaam voor het periodiek 'Stad en Land'.
  
-De vijf minuten stilte na de executie van de vermeende ​(nu gerehabiliteerde) Rijksdagbrandstichter ​Marinus van der Lubbe en andere zaken, werden hem niet in dank afgenomen en betekenden het einde van zijn carrière. Na enige tijd voeling te hebben gehad met de CPN, keerde hij zich tot het fascisme. Voor zijn rol tijdens de oorlog ​(onder meer propaganda-praatjes op de radiowerd hij tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn vrijlating voorkwam een krankzinnigheidsverklaring,​ dat hij wegens antisemitisme vervolgd werd.    +De vijf minuten stilte na de executie van de vermeende, inmiddels ​gerehabiliteerde ​Rijksdag-brandstichter [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Marinus_van_der_Lubbe|Marinus van der Lubbe]] en andere zaken, werden hem niet in dank afgenomen en betekenden het einde van zijn carrière. Na enige tijd voeling te hebben gehad met de [[CPN]], keerde hij zich tot het fascisme. Voor zijn rol tijdens de oorlogonder meer propaganda-praatjes op de radiowerd hij tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn vrijlating voorkwam een krankzinnigheidsverklaring,​ dat hij wegens antisemitisme vervolgd werd. Zijn laatste dagen verliepen in een verzorgingshuis aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Hij overleed op 20 oktober 1977.  
 + 
 +Meer over Ger Zwertbroek op [[https://​socialhistory.org/​bwsa/​biografie/​zwertbroek|BWSA]] 
 + 
 +{{tag>​journalist}} ​
  • zwertbroek.1480682910.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2016/12/02 13:48
  • door kelvin