grootes

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
grootes [2016/04/04 13:55]
jan
grootes [2020/09/07 12:05] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
-==== Grootes Gebroeders D. & M.====  +==== Grootes, gebroeders D. & M.====  
  
 Cacao- en chocoladefabriek, en oorspronkelijk blauwselfabriek, te Westzaan, opgericht in 1825 en verdwenen in 1969.    Cacao- en chocoladefabriek, en oorspronkelijk blauwselfabriek, te Westzaan, opgericht in 1825 en verdwenen in 1969.   
Regel 5: Regel 5:
 Grondlegger van het bedrijf was Pieter Grootes Mz., die tot 1824 werkte op de blauwselfabriek van [[vas|Vasterd Vas]], waarvan zijn vader directeur was. Toen in genoemd jaar deze fabriek werd verkocht aan Cornelis [[Avis]] besloot P. Grootes voor zichzelf te beginnen. In 1825 kocht hij een woonhuis te Westzaan, waarop hij in 1827 het molentje De Jonge Dirk (later De [[Paradijsvogel|De Paradijsvogel]]) liet plaatsen om blauwsel te gaan malen. Pieter Grootes, die ook prive-zaken als graanhandelaar deed, werd opgevolgd door zijn zonen Dirk en Meiert.    Grondlegger van het bedrijf was Pieter Grootes Mz., die tot 1824 werkte op de blauwselfabriek van [[vas|Vasterd Vas]], waarvan zijn vader directeur was. Toen in genoemd jaar deze fabriek werd verkocht aan Cornelis [[Avis]] besloot P. Grootes voor zichzelf te beginnen. In 1825 kocht hij een woonhuis te Westzaan, waarop hij in 1827 het molentje De Jonge Dirk (later De [[Paradijsvogel|De Paradijsvogel]]) liet plaatsen om blauwsel te gaan malen. Pieter Grootes, die ook prive-zaken als graanhandelaar deed, werd opgevolgd door zijn zonen Dirk en Meiert.   
  
-Hoewel het bedrijf zich voornamelijk met  blauwselfabricage bezig hield nam het al  vroeg (1840) een Italiaan (Senardi) in dienst,  om van hem het cacaovak te leren. Als produktnaam voor de chocolade werd gekozen  //De Paradijsvogel//, waarmee men in 1862 met  een medaille werd bekroond op de wereldtentoonstelling te Londen.  De Paradijsvogel werd in 1875 tot stellinghoogte afgebroken, waarna het bedrijf in  1877 overging tot het gebruik van stoomkracht.[[valk1|]]+Hoewel het bedrijf zich voornamelijk met  blauwselfabricage bezig hield nam het al  vroeg (1840) een Italiaan (Senardi) in dienst,  om van hem het cacaovak te leren. Als produktnaam voor de chocolade werd gekozen  //De Paradijsvogel//, waarmee men in 1862 met  een medaille werd bekroond op de wereldtentoonstelling te Londen.  De Paradijsvogel werd in 1875 tot stellinghoogte afgebroken, waarna het bedrijf in  1877 overging tot het gebruik van stoomkracht.
  
  Inmiddels was de derde generatie  Grootes in het bedrijf gekomen, die later de  directie zou overnemen. De familie Grootes  zou in totaal zes generaties lang het bedrijf  leiden. In 1899 werden nieuwe fabriekspanden gebouwd, evenals in 1912 toen een vier  verdiepingen hoog gebouw werd neergezet.  In maart 1925 ontstond een grote brand in de  fabrieksgebouwen, waarna de oude zaak in  1926 werd geliquideerd en op veel kleinere  schaal werd heropgericht. Deze voortzetting  op smallere basis wordt gezien als een van de  oorzaken dat het bedrijf zich uiteindelijk niet  kon handhaven. Eind 1968 werd de firma  Grootes gesloten. De fabrieksgebouwen  kwamen in bezit van houtwarenfabriek De Valk en werden, toen dit bedrijf failleerde,  in 1984 gesloopt.  Inmiddels was de derde generatie  Grootes in het bedrijf gekomen, die later de  directie zou overnemen. De familie Grootes  zou in totaal zes generaties lang het bedrijf  leiden. In 1899 werden nieuwe fabriekspanden gebouwd, evenals in 1912 toen een vier  verdiepingen hoog gebouw werd neergezet.  In maart 1925 ontstond een grote brand in de  fabrieksgebouwen, waarna de oude zaak in  1926 werd geliquideerd en op veel kleinere  schaal werd heropgericht. Deze voortzetting  op smallere basis wordt gezien als een van de  oorzaken dat het bedrijf zich uiteindelijk niet  kon handhaven. Eind 1968 werd de firma  Grootes gesloten. De fabrieksgebouwen  kwamen in bezit van houtwarenfabriek De Valk en werden, toen dit bedrijf failleerde,  in 1984 gesloopt.
  
 Zie voorts [[cacaoindustrie|Cacao-industrie]] en [[chocolade_industrie|chocolade-industrie]] . Zie voorts [[cacaoindustrie|Cacao-industrie]] en [[chocolade_industrie|chocolade-industrie]] .
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/grootes.1459770921.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:05
  • (Externe bewerking)