in1

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
in1 [2017/12/24 13:57]
zaanlander
in1 [2025/02/26 19:55] (huidige)
zaanlander
Regel 7: Regel 7:
 Het Veldpark, zoals het 21 hectare grote groengebied naast de Rosmolenwijk in de volksmond heet, is uiteindelijk op 16 juli 1955 geopend als wijkpark. Onderdeel van de feestelijkheden op deze dag was de aanplant van enkele duizenden boompjes. Het park had aan de westkant een landschappelijke aanleg met hoogteverschillen, een slingerende vijver en gebogen wandelpaden. Het simpeler ingerichte en later aangelegde oostelijk deel bestond uit een paar voetpaden, veel gras en bosplantsoen. Het park werd in tweeën gedeeld door de Gouw.  Het Veldpark, zoals het 21 hectare grote groengebied naast de Rosmolenwijk in de volksmond heet, is uiteindelijk op 16 juli 1955 geopend als wijkpark. Onderdeel van de feestelijkheden op deze dag was de aanplant van enkele duizenden boompjes. Het park had aan de westkant een landschappelijke aanleg met hoogteverschillen, een slingerende vijver en gebogen wandelpaden. Het simpeler ingerichte en later aangelegde oostelijk deel bestond uit een paar voetpaden, veel gras en bosplantsoen. Het park werd in tweeën gedeeld door de Gouw. 
  
-Een bos van grove dennen aan de zuidzijde gaf het park een groene bescherming, ook tegen de zuidwestelijke wind die anders het speelveld zou ‘teisteren’. De heuvel met laagblijvende gewassen, hield het zicht vrij op de omgeving. Het zogenaamde Europese bos in het park bevatte veel inheemse populieren, wilgen, elzen, essen, en struiken als liguster, vogelkers, kornoelje en wilde roos.+Een bos van grove dennen aan de zuidzijde gaf het park een groene bescherming, ook tegen de zuidwestelijke wind die anders het speelveld zou ‘teisteren’. De heuvel met laagblijvende gewassen, hield het zicht vrij op de omgeving. Het Europese bos in het park bevatte veel inheemse populieren, wilgen, elzen, essen, en struiken als liguster, vogelkers, kornoelje en wilde roos.
  
 Het westelijk deel van het park was vooral bedoeld voor actieve recreatie. Er kwam een kleuterspeelplaats en een 1,2 hectare groot speelveld. De mogelijkheid om een muziektent te plaatsen was opengelaten, maar daar kwam nooit iets van terecht. Het speelveld en een grote heuvel in het park werden gescheiden door kruidentuin ‘Het Honingvat’, zo genoemd naar de kruidenmolen die ooit op deze plaats stond. Een (afgesloten) hoek van het zuidelijk deel werd ingericht als heemtuin. Deze [[heemtuin|Heemtuin]] ontstond toen bij het opspuiten van het gebied de damwand het begaf. Een flinke hoeveelheid slib stroomde de Gouw in en er ontstond een spoelgat. Deze situatie bleek zich uiteindelijk prima te lenen voor een goed onderhouden tuin met een grote variëteit aan inheemse planten, afkomstig van moerasgebieden, bossen, akkers, heidevelden, etc. In 1960 kreeg het bronzen beeld ‘Compositie’ van Hans Verhulst een plek midden in het park. Het westelijk deel van het park was vooral bedoeld voor actieve recreatie. Er kwam een kleuterspeelplaats en een 1,2 hectare groot speelveld. De mogelijkheid om een muziektent te plaatsen was opengelaten, maar daar kwam nooit iets van terecht. Het speelveld en een grote heuvel in het park werden gescheiden door kruidentuin ‘Het Honingvat’, zo genoemd naar de kruidenmolen die ooit op deze plaats stond. Een (afgesloten) hoek van het zuidelijk deel werd ingericht als heemtuin. Deze [[heemtuin|Heemtuin]] ontstond toen bij het opspuiten van het gebied de damwand het begaf. Een flinke hoeveelheid slib stroomde de Gouw in en er ontstond een spoelgat. Deze situatie bleek zich uiteindelijk prima te lenen voor een goed onderhouden tuin met een grote variëteit aan inheemse planten, afkomstig van moerasgebieden, bossen, akkers, heidevelden, etc. In 1960 kreeg het bronzen beeld ‘Compositie’ van Hans Verhulst een plek midden in het park.
Regel 35: Regel 35:
 Bij de grote flat IJdoorn worden grondlichamen en bijzondere boombeplantingen gemaakt. Deze grondlichamen en verschillende bomen zorgen voor een omsloten ruimte met ‘rugdekking’: zo is de flat niet meer het alles overheersende element in dit deel van het park. Zowel vanaf het maaiveld als vanuit de flat ontstaat zo een interessant beeld. Tevens vormen de grondlichamen een informele plek waarop volop gespeeld kan worden.  Bij de grote flat IJdoorn worden grondlichamen en bijzondere boombeplantingen gemaakt. Deze grondlichamen en verschillende bomen zorgen voor een omsloten ruimte met ‘rugdekking’: zo is de flat niet meer het alles overheersende element in dit deel van het park. Zowel vanaf het maaiveld als vanuit de flat ontstaat zo een interessant beeld. Tevens vormen de grondlichamen een informele plek waarop volop gespeeld kan worden. 
  
-Bron: oa [[http://www.rosa-zaanstad.nl/wp/wp-content/uploads/Tien-parkenplan-2002.pdf|Tien-parkenplan-Rosa]] en [[http://www.hosper.nl/uploads/pdfs/Zaandam_in_t_veldpark_NL.pdf|Hosper]]+Bron: oa [[https://www.rosa-zaanstad.nl/wp/wp-content/uploads/Tien-parkenplan-2002.pdf|Tien-parkenplan-Rosa]] en [[http://www.hosper.nl/uploads/pdfs/Zaandam_in_t_veldpark_NL.pdf|Hosper]]
  
  
 {{tag>park}} {{tag>park}}
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/in1.1514120249.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:13
  • (Externe bewerking)