noorder

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
noorder [2024/06/27 03:43]
zaanlander
noorder [2024/06/27 03:58] (huidige)
zaanlander
Regel 7: Regel 7:
 Bij Westzaan gaat de naam [[Overtoom]] luiden, terwijl vanaf Zijkanaal D en langs de [[nauernasche_polder|Nauernasche Polder]] de naam [[nauerna|Nauerna]] wordt gebruikt. Daar gaat de Westzanerdijk over in de [[assendelver3|Assendelverzeedijk]] die ten noorden van afvalzorglocatie Nauerna loopt. Hier is een deel van de **kanaaldijk** afgegraven ten behoeve van het Noordzeekanaal. Het dijklichaam dat er nu ligt is een nieuw tracé, dat plaats moest maken voor een rotonde. Een deel van de Provincialeweg naar Beverwijk, de **Kanaalweg**, is aangelegd op de naar het noorden buigende Assendelverzeedijk. Bij Westzaan gaat de naam [[Overtoom]] luiden, terwijl vanaf Zijkanaal D en langs de [[nauernasche_polder|Nauernasche Polder]] de naam [[nauerna|Nauerna]] wordt gebruikt. Daar gaat de Westzanerdijk over in de [[assendelver3|Assendelverzeedijk]] die ten noorden van afvalzorglocatie Nauerna loopt. Hier is een deel van de **kanaaldijk** afgegraven ten behoeve van het Noordzeekanaal. Het dijklichaam dat er nu ligt is een nieuw tracé, dat plaats moest maken voor een rotonde. Een deel van de Provincialeweg naar Beverwijk, de **Kanaalweg**, is aangelegd op de naar het noorden buigende Assendelverzeedijk.
  
-De grillige vorm van de hooggelegen Assendelverzeedijk, die in de loop der eeuwen steeds verhoogd en versterkt werd, is het gevolg van een groot aantal dijkdoorbraken. Men legde daarna nieuwe gedeelten van de dijk om de ontstane braken of wielen heen. Hierdoor kreeg de Noorder IJ en Zeedijk op den duur het huidige, karakteristieke en bochtige verloop. Na de afslag naar de Genieweg richting Assendelft is de vuurlinie ten behoeve van de Stelling van Amsterdam gebouwd die als **Geniedijk** door het leven gaat. +De grillige vorm van de hooggelegen Assendelverzeedijk, die in de loop der eeuwen steeds verhoogd en versterkt werd, is het gevolg van een groot aantal dijkdoorbraken. Men legde daarna nieuwe gedeelten van de dijk om de ontstane braken of wielen heen. Hierdoor kreeg de Noorder IJ en Zeedijk op den duur het huidige, karakteristieke en bochtige verloop. Na de afslag naar de Genieweg richting Assendelft is de vuurlinie ten behoeve van de Stelling van Amsterdam gebouwd die als [[https://nl.wikipedia.org/wiki/Geniedijk|Geniedijk]] door het leven gaat. 
  
 De Groenedijk is niet zo hoog, maar wel duidelijk als dijk herkenbaar. Bij de aansluiting op de **Hoogedijk** is hij afgegraven ten behoeve van de Communicatieweg. De Groenedijk is niet zo hoog, maar wel duidelijk als dijk herkenbaar. Bij de aansluiting op de **Hoogedijk** is hij afgegraven ten behoeve van de Communicatieweg.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/noorder.1719452636.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2024/06/27 03:43
  • door zaanlander