sociale

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
sociale [2020/09/07 12:02]
127.0.0.1 Externe bewerking
sociale [2024/05/25 10:21] (huidige)
zaanlander
Regel 4: Regel 4:
 De sociale werkvoorziening deed in de Zaanstreek haar intrede in 1932 toen de Vereniging Nazorg voor de Zaanstreek werd opgericht. Deze vereniging richtte te Koog een werkplaats in voor 'geestelijk onvolwaardigen'. Met tien jongens en meisjes, afkomstig uit de Zaanstreek, werd begonnen met de productie van stoelmatten, vloermatten en borstels. De werkplaats werd in 1945 naar Zaandam verplaatst. Het aantal tewerkgestelden nam nadien toe en de vereniging ontving gemeentelijke subsidie. In 1955 werd de werkplaats aanvaard als gemeentelijke sociale werkvoorziening; de vereniging Nazorg droeg de werkplaats, inventaris en reserves aan de gemeente over.  De sociale werkvoorziening deed in de Zaanstreek haar intrede in 1932 toen de Vereniging Nazorg voor de Zaanstreek werd opgericht. Deze vereniging richtte te Koog een werkplaats in voor 'geestelijk onvolwaardigen'. Met tien jongens en meisjes, afkomstig uit de Zaanstreek, werd begonnen met de productie van stoelmatten, vloermatten en borstels. De werkplaats werd in 1945 naar Zaandam verplaatst. Het aantal tewerkgestelden nam nadien toe en de vereniging ontving gemeentelijke subsidie. In 1955 werd de werkplaats aanvaard als gemeentelijke sociale werkvoorziening; de vereniging Nazorg droeg de werkplaats, inventaris en reserves aan de gemeente over. 
  
-Vanaf 1935 functioneerde de Stichting Het Zaanse Brokkenhuis. Hier werden vooral oude mannen tewerkgesteld die tweedehands goederen en oud papier ophaalden. De tweedehands artikelen werden weggegeven of voor en schijntje verkocht. Het oude papier werd gesorteerd en verkocht. Voorts ontving de stichting subsidie. In 1940 werd Het Zaanse Brokkenhuis opgeheven. Op 3 mei 1940 werd de Stichting Practische Hulp opgericht die tot doel had 'het exploiteren van een tehuis voor daklozen, de maatschappelijke verheffing van zogenaamde ontoelaatbare gezinnen; de reclassering van maatschappelijk ongeschikten; duurzame verzorging van minderjarigen wier verzorging nodig is in verband met de uitvoering der Kinderwetten en der Reclasseringsregeling'+Vanaf 1935 functioneerde de Stichting Het Zaanse Brokkenhuis. Hier werden vooral oude mannen tewerkgesteld die tweedehands goederen en oud papier ophaalden. De tweedehands artikelen werden weggegeven of voor en schijntje verkocht. Het oude papier werd gesorteerd en verkocht. Voorts ontving de stichting subsidie. In 1940 werd Het Zaanse Brokkenhuis opgeheven. Op 3 mei 1940 werd de Stichting Practische Hulp opgericht die tot doel had 'het exploiteren van een tehuis voor daklozen, de maatschappelijke verheffing van ontoelaatbare gezinnen; de reclassering van maatschappelijk ongeschikten; duurzame verzorging van minderjarigen wier verzorging nodig is in verband met de uitvoering der Kinderwetten en der Reclasseringsregeling'
  
 In 1942 waren twintig personen via Practische Hulp tewerkgesteld; zij hielden zich onder meer bezig met colportagewerk en de fabricage van wasknijpers. Na de oorlog werd het project voortgezet met lichamelijk en/of geestelijk minder validen. In 1953 werd Practische Hulp aanvaard als gemeentelijke sociale werkvoorziening. De daarop volgende jaren (1954-1956) werden ongesubsidieerd met winst afgesloten.  In 1942 waren twintig personen via Practische Hulp tewerkgesteld; zij hielden zich onder meer bezig met colportagewerk en de fabricage van wasknijpers. Na de oorlog werd het project voortgezet met lichamelijk en/of geestelijk minder validen. In 1953 werd Practische Hulp aanvaard als gemeentelijke sociale werkvoorziening. De daarop volgende jaren (1954-1956) werden ongesubsidieerd met winst afgesloten. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/sociale.1599472973.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • door 127.0.0.1