blees_houtwol

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
blees_houtwol [2015/10/16 12:43]
jan
blees_houtwol [2016/02/08 12:12] (huidige)
corrie
Regel 1: Regel 1:
 ==== Blees Houtwol ====  ==== Blees Houtwol ==== 
  
-Voormalige houtwolfabriek te Zaandam, in het begin van de jaren '20 opgericht door J.G. Blees (zie: [[blees1|Blees en Kluyver]]) in een tot dan toe als stoomzagerij ingericht bedrijf in het Westzijderveld te Zaandam. De fabriek werkte met twee houtwolschaven en was de enige producent van dit vroeger veel gebruikte verpakkingsmateriaal in de Zaanstreek. Gezegd wordt dat het fabrieksgebouwwaarin de eerdere balkenzagen verticaal geplaatst waren, niet geheel berekend was op de horizontaal werkende houtwolschaven:​ het stond als het ware te schudden als de machines werkten. ​+Voormalige houtwolfabriek te Zaandam, in het begin van de jaren '20 opgericht door J.G. Blees (zie: [[blees1|Blees en Kluyver]]) in een tot dan toe als stoomzagerij ingericht bedrijf in het Westzijderveld te Zaandam. De fabriek werkte met twee houtwolschaven en was de enige producent van dit vroeger veel gebruikte verpakkingsmateriaal in de Zaanstreek. Gezegd wordt dat het fabrieksgebouwwaarin de eerdere balkenzagen verticaal geplaatst waren, niet geheel berekend was op de horizontaal werkende houtwolschaven:​ het stond als het ware te schudden als de machines werkten.  
 + 
 +Na het overlijden van Blees in 1965 werd het bedrijf voortgezet door N. de Jongh. Toen mede onder druk van de gemeente Zaandam vele van de in het Westzijderveld gevestigde houtbedrijven naar de [[achtersluispolder|Achtersluispolder]] werden verplaatst (de terreinen werden in het kader van  de verwachte industriële ontwikkeling langs het Noordzeekanaal omstreeks 1970 opgespoten) is Blees Houtwol opgeheven. 
 +Het fabrieksterrein met de opstallen werd aan de gemeente verkocht.
  
-Na het overlijden van Blees in 1965 werd het bedrijf voortgezet door N. de Jongh. Toen mede onder druk van de gemeente Zaandam vele van de in het Westzijderveld gevestigde houtbedrijven naar de [[achtersluispolder|Achtersluispolder]] werden verplaatst (de terreinen werden in het kader van  de verwachte industriële ontwikkeling langs  het Noordzeekanaal omstreeks 1970 opgespoten) is Blees Houtwol opgeheven. 
-Het fabrieksterrein met de opstallen werd aan de  gemeente verkocht. 
  
  • blees_houtwol.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/02/08 12:12
  • door corrie