historiografie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Vorige revisie
historiografie [2019/05/03 11:15]
historiografie [2024/06/03 02:34] (huidige)
zaanlander
Regel 6: Regel 6:
 Daarvan noemen wij:  Daarvan noemen wij: 
   * Beschrijvinghe van OutZaande, Zaandam 1640, over [[Zaanden]] en de opkomst van Oostzaan, Westzaan en Zaandam.    * Beschrijvinghe van OutZaande, Zaandam 1640, over [[Zaanden]] en de opkomst van Oostzaan, Westzaan en Zaandam. 
-  * De Zaanlants Arkadia, Zaandam 1658, een zogenoemde raamvertelling waarin zeer uiteenlopende feitelijke en meer legendarische verhalen. +  * De Zaanlants Arkadia, Zaandam 1658, een raamvertelling waarin zeer uiteenlopende feitelijke en meer legendarische verhalen. 
   * Oud-heden van Zaanland, Stavoren, Vronen en Waterland, politieke en geografische verhalen.    * Oud-heden van Zaanland, Stavoren, Vronen en Waterland, politieke en geografische verhalen. 
   * De Nederlandsche Beroerten en Oorlogen omtrent het Ye aan de Zaan, Amsterdam 1658, over de [[Spaanse]].     * De Nederlandsche Beroerten en Oorlogen omtrent het Ye aan de Zaan, Amsterdam 1658, over de [[Spaanse]].  
Regel 19: Regel 19:
 Rond 1920 publiceerde de geschiedenisleraar [[lootsma|Sipke Lootsma]] vele artikelen in dagblad De Zaanlander, naar aanleiding van zijn zeer uitgebreide archiefonderzoekingen. In 1932 en 1934 schreef hij met Gerrit Jan Honig het //Zaanlandsch Jaarboek//. Zijn belangrijkste bijdrage aan de Zaanse historiografie werd evenwel de in twee bundels verschenen //Historische Studiën//, Koog 1939 en postuum Koog 1950.  Rond 1920 publiceerde de geschiedenisleraar [[lootsma|Sipke Lootsma]] vele artikelen in dagblad De Zaanlander, naar aanleiding van zijn zeer uitgebreide archiefonderzoekingen. In 1932 en 1934 schreef hij met Gerrit Jan Honig het //Zaanlandsch Jaarboek//. Zijn belangrijkste bijdrage aan de Zaanse historiografie werd evenwel de in twee bundels verschenen //Historische Studiën//, Koog 1939 en postuum Koog 1950. 
  
-Naast Lootsma publiceerde ook [[boorsma|Pieter Boorsma]] veelvuldig in De Zaanlander. Hij schreef deels in de streektaal met name over molens en het molenleven. Zijn belangrijkste werk werd //Duizend Zaanse Molens//, Wormerveer 1950; de dikwijls gehoorde  maar niet geheel juiste opmerking dat in de Zaanstreek duizend molens hebben gestaan is aan de titel van deze moleninventarisatie ontleend. +Naast Lootsma publiceerde ook [[boorsma|Pieter Boorsma]] veelvuldig in De Zaanlander. Hij schreef deels in de streektaal met name over molens en het molenleven. Zijn belangrijkste werk werd //Duizend Zaanse Molens//, Wormerveer 1950; de dikwijls gehoorde maar niet geheel juiste opmerking dat in de Zaanstreek duizend molens hebben gestaan is aan de titel van deze moleninventarisatie ontleend. 
  
 De periode na de Tweede Wereldoorlog was voor de Zaanse historiografie zeer vruchtbaar. De oprichting van het maandblad [[zaende|De Zaende]] in 1946, dat zes jaargangen zou beleven, speelde daar een voorname rol in. In de redactie van dit historisch-genealogisch tijdschrift zaten:  De periode na de Tweede Wereldoorlog was voor de Zaanse historiografie zeer vruchtbaar. De oprichting van het maandblad [[zaende|De Zaende]] in 1946, dat zes jaargangen zou beleven, speelde daar een voorname rol in. In de redactie van dit historisch-genealogisch tijdschrift zaten: 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/historiografie.1556874909.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:32
  • (Externe bewerking)