jongerencentra

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
jongerencentra [2015/11/17 17:37]
jan
jongerencentra [2019/05/10 09:09]
jan ↷ Pagina naam van jongeren_centra gewijzigd in jongerencentra
Regel 2: Regel 2:
 Ruimten waar jongeren samenkomen Een aantal jongerencentra ont stond m samenhang met de door de overheid georganiseerde [[jeugdzorg|Jeugdzorg]]. Daarnaast onttrok een aantal groepen jongeren zich aan de ze reguliere zorg, zij kwamen bijeen in al dan  niet met steun van de gemeente - zelf ge bouwde keten of gekraakte panden. Ruimten waar jongeren samenkomen Een aantal jongerencentra ont stond m samenhang met de door de overheid georganiseerde [[jeugdzorg|Jeugdzorg]]. Daarnaast onttrok een aantal groepen jongeren zich aan de ze reguliere zorg, zij kwamen bijeen in al dan  niet met steun van de gemeente - zelf ge bouwde keten of gekraakte panden.
  
-Eindjaren '60 ontstonden in de Zaanstreek, zoals overal in Nederland, aparte locaties voor jongeren. In Zaandam werd in 1968 aan de Joachim Klemsorgstraat het Open Jongerencentrum 'Drieluik' in gebruik genomen, in februari 1969 volgde de opening van Het Kabelgat aan de Wilhelminastraat te Zaandam. In 1971 werd aan het Rustenburg een Provadja-gebouw geopend, dat echter al snel weer werd gesloten.+[{{ :kabelgat.png|Jongerencentrum t' Kabelgat in Zaandam, vlak na de opening in 1969}}]Eind jaren '60 ontstonden in de Zaanstreek, zoals overal in Nederland, aparte locaties voor jongeren. In Zaandam werd in 1968 aan de Joachim Klemsorgstraat het Open Jongerencentrum 'Drieluik' in gebruik genomen, in februari 1969 volgde de opening van Het Kabelgat aan de Wilhelminastraat te Zaandam. In 1971 werd aan het Rustenburg een Provadja-gebouw geopend, dat echter al snel weer werd gesloten.
  
 Drieluik verhuisde in 1973 naar de Botenmakersstraat, waar het jongerencentrum zich ontwikkelde tot de alternatieve uitgaansgelegenheid in de Zaanstreek. Ofschoon voor veel ouderen controversieel, kreeg het jongerencentrum steun van de lokale overheid en kon een aantal beroepskrachten worden aangesteld. Vooral na een forse verbouwing in 1983 kon, ondanks verlagingen van de structurele subsidies, een groot aantal activiteiten worden ontplooid, zoals zeefdrukken, cursussen (fotografie, ruimtelijk vormgeven, motorvoertuigentechniek, geluidstechniek, zelfverdediging), muziek- en theater workshops, jazz-ballet, eetcafé, filmvoorstellingen, muziek- en theateruitvoeringen. Drieluik speelt een stuwende rol in de Zaanse popmuziek, er waren verschillende groepenpresentaties en vanaf 1985 organiseert Drieluik jaarlijks een popmarathon. Vanaf januari 1989 zendt Radio Drieluik wekelijks via de Stichting Omroep Zaanstreek een radioprogramma uit. Drieluik verhuisde in 1973 naar de Botenmakersstraat, waar het jongerencentrum zich ontwikkelde tot de alternatieve uitgaansgelegenheid in de Zaanstreek. Ofschoon voor veel ouderen controversieel, kreeg het jongerencentrum steun van de lokale overheid en kon een aantal beroepskrachten worden aangesteld. Vooral na een forse verbouwing in 1983 kon, ondanks verlagingen van de structurele subsidies, een groot aantal activiteiten worden ontplooid, zoals zeefdrukken, cursussen (fotografie, ruimtelijk vormgeven, motorvoertuigentechniek, geluidstechniek, zelfverdediging), muziek- en theater workshops, jazz-ballet, eetcafé, filmvoorstellingen, muziek- en theateruitvoeringen. Drieluik speelt een stuwende rol in de Zaanse popmuziek, er waren verschillende groepenpresentaties en vanaf 1985 organiseert Drieluik jaarlijks een popmarathon. Vanaf januari 1989 zendt Radio Drieluik wekelijks via de Stichting Omroep Zaanstreek een radioprogramma uit.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/jongerencentra.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)