koekoekspel

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
koekoekspel [2016/04/25 13:39]
jan
koekoekspel [2019/05/04 15:21]
157.55.39.78 ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
Regel 1: Regel 1:
 ==== Koekoekspel ==== ==== Koekoekspel ====
-Oud spel, dat tot ver in de 19e eeuw in de Zaanse familiekring werd gespeeld. De ouderdom van het spel is onbekend. Ook mag niet worden beweerd dat het alleen in de Zaanstreek voorkwam. Het was mogelijk van Italiaanse afkomst en in Zeeland (Domburg, Westkappel) is een sterk gelijkend spel bekend onder de naam SlabberJanspel, waarvan ook versies in Noorse en Duitse musea schijnen te berusten. In de Zaanstreek zijn, vooral door speurwerk van [[Aten3|J. Aten]], in totaal acht exemplaren van het Koekoekspel terug gevonden+Oud spel, dat tot ver in de 19e eeuw in de Zaanse familiekring werd gespeeld. De ouderdom van het spel is onbekend. Ook mag niet worden beweerd dat het alleen in de Zaanstreek voorkwam. 
 + 
 +Het was mogelijk van Italiaanse afkomst en in Zeeland (Domburg, Westkappel) is een sterk gelijkend spel bekend onder de naam Slabber Janspel, waarvan ook versies in Noorse en Duitse musea schijnen voor te komen. In de Zaanstreek zijn, vooral door speurwerk van [[aten_jan|J. Aten]], in totaal acht exemplaren van het Koekoekspel teruggevonden
  
 Het was een eenvoudig spel, dat met 38 ronde (van hout gedraaide) stukken werd gespeeld. Elk van deze stukken, 'dopjes' genoemd, was voorzien van een handvat, terwijl zich op de onderzijde (die men niet aan de medespelers mocht tonen) een afbeelding bevond die een bepaalde puntenwaarde had. Iedere speler kreeg één zo'n dopje en drie fiches en hij moest door ruilen proberen een dopje met een zo hoog mogelijke puntenwaarde te bemachtigen. In een aantal ronden moest steeds de speler met het minste aantal punten een fiche inleveren. Zodra iemand alle fiches kwijt was, werden de punten geteld en werd de winnaar aangewezen.    Het was een eenvoudig spel, dat met 38 ronde (van hout gedraaide) stukken werd gespeeld. Elk van deze stukken, 'dopjes' genoemd, was voorzien van een handvat, terwijl zich op de onderzijde (die men niet aan de medespelers mocht tonen) een afbeelding bevond die een bepaalde puntenwaarde had. Iedere speler kreeg één zo'n dopje en drie fiches en hij moest door ruilen proberen een dopje met een zo hoog mogelijke puntenwaarde te bemachtigen. In een aantal ronden moest steeds de speler met het minste aantal punten een fiche inleveren. Zodra iemand alle fiches kwijt was, werden de punten geteld en werd de winnaar aangewezen.   
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/koekoekspel.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)