Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
mars [2018/01/21 10:09]
zaanlander
mars [2019/06/19 09:36] (huidige)
jan
Regel 8: Regel 8:
 Al op 21-jarige leeftijd richtte hij zich met een oproep tot de bevolking: 'Het is niet noodzakelijk dat de molens verdwijnen. Zij moeten beschermd en gesteund worden. Maar hoe? Ziehier een plan. Ik wilde alle molenvrienden verenigen in een vereniging, De Zaansche Molen.'​ Deze oproep werd in de regionale krant geplaatst nadat [[Zoeker|De Zoeker]] in 1925 zware stormschade had opgelopen. Al op 21-jarige leeftijd richtte hij zich met een oproep tot de bevolking: 'Het is niet noodzakelijk dat de molens verdwijnen. Zij moeten beschermd en gesteund worden. Maar hoe? Ziehier een plan. Ik wilde alle molenvrienden verenigen in een vereniging, De Zaansche Molen.'​ Deze oproep werd in de regionale krant geplaatst nadat [[Zoeker|De Zoeker]] in 1925 zware stormschade had opgelopen.
  
-Inderdaad werd direct daarna [[Zaansche|De Zaansche Molen]] opgericht. Mars werd secretaris, voorzitter en tenslotte erevoorzitter. Gedurende zijn lange bestuurslidmaatschap streefde hij naar verwerving van molens als verenigingsbezit. De Zaansche Molen heeft nu elf molens in eigendom en beheer. Mars' belangstelling was zeer veelzijdig. Hij bezat een grote geografische,​ historische en landschapskundige kennis.+Inderdaad werd direct daarna [[Zaansche|De Zaansche Molen]] opgericht. Mars werd secretaris, voorzitter en tenslotte erevoorzitter. Gedurende zijn lange bestuurslidmaatschap streefde hij naar verwerving van molens als verenigingsbezit. De Zaansche Molen heeft dertien ​molens in eigendom en beheer. Mars' belangstelling was zeer veelzijdig. Hij bezat een grote geografische,​ historische en landschapskundige kennis.
  
-Toen hij in 1954 door de gemeente Zaanstad werd benoemd tot heemkunde-ambtenaar,​ feitelijk een zeer verdiende erefunctie, schreef hij een reeks van tientallen heemkundige mededelingen over allerlei de Zaanstreek betreffende onderwerpen. In deze functie wist hij de overheid te betrekken bij de restauratie en verplaatsing van verschillende molens. Wat er op dit gebied gebeurd is bij de Zaanse Schans moet op zijn conto worden geschreven. Verder was hij betrokken bij de samenstelling van verschillende belangrijke boeken over de streekgeschiedenis,​ waaronder [[Zaandam]] 150 jaar stad. In het molenmuseum in Koog herinnert het door hem geschilderde [[molendiorama]] aan zijn beide grote hartstochten:​ molenbehoud en schilderkunst.+In de periode 1941 tot 1947 werkte hij aan het Molenpanorama in molen 't Pink. Het panorama is 2 meter hoog en 11 meter breed en is sinds 1988 een van de topstukken van het Molenmuseum. Het biedt blik op de oostoever van de Zaan rond 1800.  
 + 
 +Toen hij in 1954 door de gemeente Zaanstad werd benoemd tot heemkunde-ambtenaar,​ feitelijk een zeer verdiende erefunctie, schreef hij een reeks van tientallen heemkundige mededelingen over allerlei de Zaanstreek betreffende onderwerpen. In deze functie wist hij de overheid te betrekken bij de restauratie en verplaatsing van verschillende molens. Wat er op dit gebied gebeurd is bij de Zaanse Schans moet op zijn conto worden geschreven. Verder was hij betrokken bij de samenstelling van verschillende belangrijke boeken over de streekgeschiedenis,​ waaronder [[Zaandam]] 150 jaar stad.
  
 {{tag>​beeldend_kunstenaar onderwijzer auteur}} ​   ​ {{tag>​beeldend_kunstenaar onderwijzer auteur}} ​   ​
  • mars.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/06/19 09:36
  • door jan