Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
op [2019/02/08 09:57]
zaanlander
op [2019/02/08 10:00] (huidige)
zaanlander
Regel 13: Regel 13:
 Desondanks kwam kort daarop Ds. Eikema binnen met een aantal gecodeerde berichten in zijn zak. De SD liet hem weer gaan toen hij verklaarde slechts op huisbezoek te komen. Een andere bezoeker werd wel vastgehouden. Het was de juist uit Londen overgekomen agent van Bureau Inlichtingen,​ de Zaandijker A. W. M. Ausems. Bij zijn fouillering wist hij te voorkomen dat een microfilm met belangrijke mededelingen bij hem werd aangetroffen. Ook vanuit de gevangenis bleef Op den Velde berichten naar buiten doorgeven. Hij wist aldus te voorkomen dat een aantal leden van de Raad van Verzet gearresteerd werd. Op 31 december 1944 stierf hij in het Neder-Silezische concentratiekamp Gross Rosen. Desondanks kwam kort daarop Ds. Eikema binnen met een aantal gecodeerde berichten in zijn zak. De SD liet hem weer gaan toen hij verklaarde slechts op huisbezoek te komen. Een andere bezoeker werd wel vastgehouden. Het was de juist uit Londen overgekomen agent van Bureau Inlichtingen,​ de Zaandijker A. W. M. Ausems. Bij zijn fouillering wist hij te voorkomen dat een microfilm met belangrijke mededelingen bij hem werd aangetroffen. Ook vanuit de gevangenis bleef Op den Velde berichten naar buiten doorgeven. Hij wist aldus te voorkomen dat een aantal leden van de Raad van Verzet gearresteerd werd. Op 31 december 1944 stierf hij in het Neder-Silezische concentratiekamp Gross Rosen.
  
-In 2012 geven zijn drie zonen Wijbrand, Henk jr. en Jan een 318 tellend boekwerk uit waarin een zeer uitgebreide samenvatting van het leven van hun vader Jan Hein Op den Velde wordt vastgelegd.+In 2012 geven zijn drie zonen Wijbrand, Henk jr. en Jan een [[https://​eriksgaap.wordpress.com/​2013/​11/​20/​j-h-op-den-velde-boek-over-betreurde-verzetsheld/​|318 pagina'​s ​tellend boekwerk]] uit waarin een zeer uitgebreide samenvatting van het leven van hun vader Jan Hein Op den Velde wordt vastgelegd.
  
 Bron o.a. Zet en tegenzet, Fascisme en illegaliteit in de Zaanstreek 1940-'​45. Bron o.a. Zet en tegenzet, Fascisme en illegaliteit in de Zaanstreek 1940-'​45.
  • op.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/02/08 10:00
  • door zaanlander