volkspark

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
volkspark [2019/05/10 14:13]
kelvin
volkspark [2019/05/10 14:21] (huidige)
kelvin
Regel 20: Regel 20:
 Het paviljoen vertoont de wapenschilden van Zaandam en van de Heer Corver van Wessem. Het gebouw is geheel van hout in keur van soorten, tevens als herinnering aan de industrie, waarin de Heer Corver van Wessem en zijn familie steeds een ereplaats hebben ingenomen. De zaal zelf bevat aan de wand de namen van een aantal beroemde Zaandammers van vroeger en later tijd, als: de geschiedschrijvers Hendrick Soeteboom, Adriaan Loosjes en Jacob Honig Janszn jr, de uitvinder van de houtzaagmolens Cornelis Cornelisz van Uitgeest, de scheepsbouwmeester Hendrik Kardinaal, naast [[czaar|Czaar Peter de Groote]], de fabrikanten Nicolaas Calff en [[rogge1|Adriaan Rogge]], de kunstschilder [[mauve|Anton Mauve]] alsmede [[oproeren|Jacob Rek]], die in 1813 wegens verzet tegen de Franse overheid gefusilleerd werd. Het paviljoen vertoont de wapenschilden van Zaandam en van de Heer Corver van Wessem. Het gebouw is geheel van hout in keur van soorten, tevens als herinnering aan de industrie, waarin de Heer Corver van Wessem en zijn familie steeds een ereplaats hebben ingenomen. De zaal zelf bevat aan de wand de namen van een aantal beroemde Zaandammers van vroeger en later tijd, als: de geschiedschrijvers Hendrick Soeteboom, Adriaan Loosjes en Jacob Honig Janszn jr, de uitvinder van de houtzaagmolens Cornelis Cornelisz van Uitgeest, de scheepsbouwmeester Hendrik Kardinaal, naast [[czaar|Czaar Peter de Groote]], de fabrikanten Nicolaas Calff en [[rogge1|Adriaan Rogge]], de kunstschilder [[mauve|Anton Mauve]] alsmede [[oproeren|Jacob Rek]], die in 1813 wegens verzet tegen de Franse overheid gefusilleerd werd.
  
-Het Volkspark bood een uitstekende gelegenheid om activiteiten te ontwikkelen. Zo organiseerde Schermvereniging Concordia Vincit Omnia in 1893 drukbezochte nationale [[http://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​010165064:​mpeg21:​a0084|schermwedstrijden]] met als hoofdprijs twee door de Koninginnen uitgeloofde,​ van beeltenissen der vorstinnen versierde, zilveren medailles. Na een optocht door de gemeente namen 73 deelnemers, afkomstig uit regimenten infanterie, genie, huzaren en veldartillerie de degens tegen elkaar op. 
  
  
  
-Buitengewone drukte heerste ​er juli 1905 toen aéronaut ​[[https://​www.erfgoedleiden.nl/​component/​lei_verhalen/​verhaal/​id/​126|Willem Pottum]] opsteeg met zijn luchtballon Kuko.  +In 1938 waren er plannen om een molencomplex te maken op het park. De aan de ZVVV geschonken molen het [[pink|Pink]] uit Koog aan de Zaan zou daarbij in het park worden opgebouwd. Hierbij zouden werklozen worden ingezet.  
-Anno 1909 werden ​[[http://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​010336882:​mpeg21:​a0035|plannen]] voor een Centrale Ambachtsschool voor de Zaanstreek in het Volkspark beklonkenHet onderwijs van de toekomstige school zou zich richten naar de praktische eisen van de Zaanse industrie. Kosten werden geraamd op 80.000 gulden. Waar de school gevestigd zou worden was ook na veel discussie geen duidelijkheid.+Vanwege grote moeilijkheden zag men in september 1939 af van het plan.  
 +Eind 1939 probeerde men de eveneens in verval geraakte, uit 1680 stammende bovenkruier Het Jonge Schaap, een houtzaagmolen in het [[westzijderveld|Westzijderveld]] ter hoogte van de Provincialeweg en de Stationsstraat naar het park te halen. 
 +Echter, door de uitbraak ​van de Tweede Wereldoorlog en een gebrek aan materialen ging ook dit niet door
  
-In 1938 waren er plannen om een molencomplex te maken op het park. De aan de ZVVV geschonken molen het [[pink|Pink]] uit Koog aan de Zaan zou daarbij in het park worden opgebouwd. Hierbij zouden werklozen worden ingezet. Vanwege grote moeilijkheden zag men in september 1939 af van het plan. 
- 
-De ZVVV richtte zich eind 1939 op een andere vervallen Zaandamse molen. De eveneens in verval geraakte, uit 1680 stammende bovenkruier Het Jonge Schaap, een houtzaagmolen in het [[westzijderveld|Westzijderveld]] ter hoogte van de Provincialeweg en de Stationsstraat. ​ 
-De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Materialen voor de restauratie bleken niet voorhanden waarop ook verplaatsing van Het Jonge Schaap niet meer aan de orde was. 
  
 Op 13 januari 1941 besloot de Zaandamse gemeenteraad tot [[http://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​010943630:​mpeg21:​a0078|sloop]] van het paviljoen. De Amsterdamse firma gebroeders Koek, aannemers van sloop- en grondwerk, kreeg de voorkeur tegen een betaling van 4275 gulden. De vrijgekomen grond werd ingericht als speelgelegenheid voor kinderen. Op 13 januari 1941 besloot de Zaandamse gemeenteraad tot [[http://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​010943630:​mpeg21:​a0078|sloop]] van het paviljoen. De Amsterdamse firma gebroeders Koek, aannemers van sloop- en grondwerk, kreeg de voorkeur tegen een betaling van 4275 gulden. De vrijgekomen grond werd ingericht als speelgelegenheid voor kinderen.
Regel 40: Regel 37:
 De in 1926 vervangen muziektent raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog in onbruik en werd in 1946 gesloopt. ​ De in 1926 vervangen muziektent raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog in onbruik en werd in 1946 gesloopt. ​
  
-De brug over de vijver verdween in 1975 en het park is aanmerkelijk kleiner geworden. Er waren zelfs plannen het park te sluiten. Acties wisten dit tegen te houden met een beroep op de schenkingsacte uit 1889 waarin staat te lezen: “Aan dit park mag nimmer eene andere bestemming gegeven worden.” ​+De brug over de vijver verdween in 1975 en het park is aanmerkelijk kleiner geworden. Er waren zelfs plannen het park te sluiten. ​ 
 +Acties wisten dit tegen te houden met een beroep op de schenkingsacte uit 1889 waarin staat te lezen: “Aan dit park mag nimmer eene andere bestemming gegeven worden.” ​
  
 Vanaf 2000 is het park gerenoveerd en zijn enkele objecten weer teruggeplaatst,​ de toegangspoort,​ het hekwerk en de brug. Ook de nieuwe beplanting is zoveel mogelijk in overeenstemming met het originele beplantingsschema. Er zijn verscheidene beelden en sculpturen in het park geplaatst.  ​ Vanaf 2000 is het park gerenoveerd en zijn enkele objecten weer teruggeplaatst,​ de toegangspoort,​ het hekwerk en de brug. Ook de nieuwe beplanting is zoveel mogelijk in overeenstemming met het originele beplantingsschema. Er zijn verscheidene beelden en sculpturen in het park geplaatst.  ​
  • volkspark.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/10 14:21
  • door kelvin