Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
baars [2017/06/20 10:48]
zaanlander
baars [2020/09/07 12:08] (huidige)
Regel 7: Regel 7:
 De marge tussen kostprijs en verkoopprijs was in de crisisjaren zeer smal geworden, aangezien de sigarenmakerij zeer loonintensief was en de in de Zaanstreek betaalde lonen hoger waren dan in het zuiden en oosten des lands, lag verplaatsing van de activiteiten voor de hand.  Het hiervoor genoemde personeelsbestand rond 1917 zal inclusief deze filialen zijn opgegeven. Bekendste merksigaar door Baars geproduceerd was de 'Victor Hugo' De marge tussen kostprijs en verkoopprijs was in de crisisjaren zeer smal geworden, aangezien de sigarenmakerij zeer loonintensief was en de in de Zaanstreek betaalde lonen hoger waren dan in het zuiden en oosten des lands, lag verplaatsing van de activiteiten voor de hand.  Het hiervoor genoemde personeelsbestand rond 1917 zal inclusief deze filialen zijn opgegeven. Bekendste merksigaar door Baars geproduceerd was de 'Victor Hugo'
  
-De crisisjaren eisten hun tol. In februari 1913 verloren 46 van de 48 werknemers van Baars en Zoon hun baan in de sigarenmakerij van Wageningen. Slechts twee personeelsleden behielden hun werk. Landelijk verloren vele honderden tot duizenden sigarenmakers hun baan in de algehele malaise.+De crisisjaren eisten hun tol. In februari 1913 verloren 46 van de 48 werknemers van Baars en Zoon hun baan in de sigarenmakerij van Wageningen. Slechts twee personeelsleden behielden hun werk.
    
-Opnieuw werd sigarenindustrie zwaar getroffen door de accijns op tabak die in 1920 werd geheven. In 1921 overwoog Baars en Zoon het ongehuwd personeel te ontslaan. Concurrent sigarenfabriek Middelkamp te Krommenie zette de productie drie dagen per week stop. In 1933 volgde opnieuw een accijnsverhoging waardoor de firma Baars en Zoon besloot haar activiteiten in Krommenie te beĆ«indigen terwijl in Wageningen, Cuyk en Venray als gevolg van slapte 80 werknemers werden ontslagen. +Opnieuw werd sigarenindustrie in 1920 zwaar getroffen door de accijns die op tabak werd geheven. In 1921 overwoog Baars en Zoon het ongehuwd personeel te ontslaan. Concurrent sigarenfabriek Middelkamp te Krommenie zette de productie drie dagen per week stop. In 1933 volgde opnieuw een accijnsverhoging waardoor de firma Baars en Zoon besloot haar activiteiten in Krommenie te beĆ«indigen terwijl in Wageningen, Cuyk en Venray als gevolg van slapte 80 werknemers werden ontslagen. Bovendien verloren landelijk vele duizenden sigarenmakers hun baan als gevolg van toenemende mechanisatie.
  
 In 1935 sloot de sigarenfabriek van de Baars en Zoon haar deuren in Heerlen; een 16-tal sigarenmakers werd tewerkgesteld te Cuijck. Het vooruitzicht voor de andere sigarenmakers was verre van rooskleurig. Enkele van de werknemers verkregen werk bij de sigarenfabrieken te Roosendaal.  In 1935 sloot de sigarenfabriek van de Baars en Zoon haar deuren in Heerlen; een 16-tal sigarenmakers werd tewerkgesteld te Cuijck. Het vooruitzicht voor de andere sigarenmakers was verre van rooskleurig. Enkele van de werknemers verkregen werk bij de sigarenfabrieken te Roosendaal. 
  
 De N.V. Sigarenfabr. J. Baars en Zoon in Wageningen, werd op 1 october 1941 geliquideerd. Zie voorts [[Sigarenmakerij]]. De N.V. Sigarenfabr. J. Baars en Zoon in Wageningen, werd op 1 october 1941 geliquideerd. Zie voorts [[Sigarenmakerij]].
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/baars.1497948514.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:35
  • (Externe bewerking)