brandweer_koog_aan_de_zaan

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
brandweer_koog_aan_de_zaan [2020/09/07 12:08]
127.0.0.1 Externe bewerking
brandweer_koog_aan_de_zaan [2025/02/27 03:55] (huidige)
zaanlander
Regel 18: Regel 18:
    * Spuit No.3 of de Noorderspuit, stond aan de Lagedijk tegenover de Boschjesstraat, de latere fietsenstalling van het laboratorium van Duyvis.    * Spuit No.3 of de Noorderspuit, stond aan de Lagedijk tegenover de Boschjesstraat, de latere fietsenstalling van het laboratorium van Duyvis.
  
-In deze spuithuizen stonden handbrandspuiten en overig materiaal als ladders, lantaarns en brandzeilen etc. Brandweerkleding met onderscheidingstekens bestond in de tijd van de plichtbrandweer nog niet. De commandant en ondercommandant en bevelvoerders evenals de kwartiermeesters waren te herkennen aan een zogenaamde brandweerstaf. +In deze spuithuizen stonden handbrandspuiten en overig materiaal als ladders, lantaarns en brandzeilen etc. Brandweerkleding met onderscheidingstekens bestond in de tijd van de plichtbrandweer nog niet. De commandant en ondercommandant en bevelvoerders evenals de kwartiermeesters waren te herkennen aan een brandweerstaf. 
  
-Een brandweerstaf was een stok van ongeveer twee meter met daarop een fraaie kop met hierop het gemeentewapen. De mooiste was van de commandant. De overige manschappen bezaten een penning, een zogenaamd spuitlood, dat tijdens brand moest worden ingeleverd en waardoor werd aangegeven dat zij aanwezig waren bij de brand. Na afloop kreeg men de penning weer terug.+Een brandweerstaf was een stok van ongeveer twee meter met daarop een fraaie kop met hierop het gemeentewapen. De mooiste was van de commandant. De overige manschappen bezaten een penning, een spuitlood, dat tijdens brand moest worden ingeleverd en waardoor werd aangegeven dat zij aanwezig waren bij de brand. Na afloop kreeg men de penning weer terug.
  
-De Vereniging Vrijwillige Brandweer (VVB) Koog aan de Zaan werd opgericht in 1917. Als eerste werd gelijk met de oprichting van de vereniging een motorspuit aangeschaft. Dit werd een door de   [[http://nationaalbrandweerdocumentatiecentrum.nl/302-2/j-h-w-van-der-ploeg/|fa. J. & H.W. van der Ploeg]] uit Grouw gebouwde motorspuit. De capaciteit van de pomp was 400 liter/min. Deze pomp moest door de manschappen zelf naar de brand getrokken worden.     +De Vereniging Vrijwillige Brandweer (VVB) Koog aan de Zaan werd opgericht in 1917. Als eerste werd gelijk met de oprichting van de vereniging een motorspuit aangeschaft. Dit werd een door de fa. J. & H.W. van der Ploeg uit Grouw gebouwde motorspuit. De capaciteit van de pomp was 400 liter/min. Deze pomp moest door de manschappen zelf naar de brand getrokken worden.     
  
   * Literatuur: Spuitgasten, uitgever: de Historische Vereniging Koog-Zaandijk, Zaandijk 2012   * Literatuur: Spuitgasten, uitgever: de Historische Vereniging Koog-Zaandijk, Zaandijk 2012
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/brandweer_koog_aan_de_zaan.1599473302.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • door 127.0.0.1