bruynzeelbedrijven

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
bruynzeelbedrijven [2023/01/15 13:55]
erik_schaap
bruynzeelbedrijven [2024/04/23 10:06] (huidige)
zaanlander
Regel 7: Regel 7:
 === === === ===
  
-Dit bedrijf, dat verschillende houten artikelen voor de bouwerij vervaardigde als deuren, kozijnen, lijstwerk, dorpels, vloeren, en trappen, brandde in 1919 grotendeels af. Het werd weer opgebouwd, waarna het besluit viel een fabriek voor binnendeuren, zogenoemde paneeldeuren, te beginnen. Als vestigingsplaats werd een terrein aan de Nieuwe Zeehaven in Zaandam gekozen. +Dit bedrijf, dat verschillende houten artikelen voor de bouwerij vervaardigde als deuren, kozijnen, lijstwerk, dorpels, vloeren, en trappen, brandde in 1919 grotendeels af. Het werd weer opgebouwd, waarna het besluit viel een fabriek voor binnendeuren, of paneeldeuren, te beginnen. Als vestigingsplaats werd een terrein aan de Nieuwe Zeehaven in Zaandam gekozen. 
  
 De oudste zoon, [[bruynzeel1|Cornelis (Kees) Bruynzeel]] (1900-1980), werd directeur van dit modern ingerichte bedrijf, dat aanvankelijk nv Hollandse Deurenfabriek C. Bruynzeel en Zonen heette en in 1922 de eerste deuren afleverde. Ondanks de weerstand van architecten en aannemers tegen gestandaardiseerde en fabrieksmatig vervaardigde deuren kon de productie vrij spoedig worden opgevoerd en winstgevend worden gemaakt. In 1928 werd een deurenfabriek in het Duitse Hamburg gevestigd.  De oudste zoon, [[bruynzeel1|Cornelis (Kees) Bruynzeel]] (1900-1980), werd directeur van dit modern ingerichte bedrijf, dat aanvankelijk nv Hollandse Deurenfabriek C. Bruynzeel en Zonen heette en in 1922 de eerste deuren afleverde. Ondanks de weerstand van architecten en aannemers tegen gestandaardiseerde en fabrieksmatig vervaardigde deuren kon de productie vrij spoedig worden opgevoerd en winstgevend worden gemaakt. In 1928 werd een deurenfabriek in het Duitse Hamburg gevestigd. 
Regel 46: Regel 46:
  In 1973 verkocht Bruynzeel het hele aandeel in dit complex en trok zich uit Zuid-Afrika terug. In 1954 werd aan Willem Bruynzeel gevraagd leiding te geven aan een Frans triplex bedrijf te Port Gentil (Frans Congo) en daarin werd door Bruynzeel toen ook financieel deelgenomen In 1960 werd tevens deelgenomen in Befas Dan, een keukenfabnek in Løgstør (Denemarken) In 1965 werd, tezamen met een Braziliaanse firma, opgericht Bruynzeel Madeiras sa in Macapa (Brazilië), waar in 1968 een triplexbedrijf in bedrijf kwam. Ook in 1968 begon een in Ussel (Frankrijk) gebouwde deurenfabriek van Bruynzeel de productie In 1974 stelde Prins Claus een nieuwe deurenfabriek in Eichenzeil (Duitsland) in werking die de productie van het bedrijf in Hamburg zou overnemen en vergroten.    In 1973 verkocht Bruynzeel het hele aandeel in dit complex en trok zich uit Zuid-Afrika terug. In 1954 werd aan Willem Bruynzeel gevraagd leiding te geven aan een Frans triplex bedrijf te Port Gentil (Frans Congo) en daarin werd door Bruynzeel toen ook financieel deelgenomen In 1960 werd tevens deelgenomen in Befas Dan, een keukenfabnek in Løgstør (Denemarken) In 1965 werd, tezamen met een Braziliaanse firma, opgericht Bruynzeel Madeiras sa in Macapa (Brazilië), waar in 1968 een triplexbedrijf in bedrijf kwam. Ook in 1968 begon een in Ussel (Frankrijk) gebouwde deurenfabriek van Bruynzeel de productie In 1974 stelde Prins Claus een nieuwe deurenfabriek in Eichenzeil (Duitsland) in werking die de productie van het bedrijf in Hamburg zou overnemen en vergroten.  
  
-De Bruynzeelbedrijven in Nederland begonnen inmiddels met de fabricage van nieuwe  producten. De deurenfabriek ging nieuwe typen deuren en keukens, maar ook hang- en  legkasten vervaardigen. De schaverij ontwikkelde in 1955 houten magazijnstellingen, de zogenoemde Montarekken welke activiteit  uitgroeide tot het zelfstandige bedrijfsdeel Bruynzeel Monta Magazijn Systemen bv. De vloerenfabriek kwam in 1961 met een nieuwe vloer de Fineluxvloer. De vloerwasafdeling ging ook andere poetsmiddelen vervaardigen in Bruynzeel-bedrijven. +De Bruynzeelbedrijven in Nederland begonnen inmiddels met de fabricage van nieuwe  producten. De deurenfabriek ging nieuwe typen deuren en keukens, maar ook hang- en  legkasten vervaardigen. De schaverij ontwikkelde in 1955 houten magazijnstellingen, de Montarekken de activiteit die uitgroeide tot het zelfstandige bedrijfsdeel Bruynzeel Monta Magazijn Systemen bv. De vloerenfabriek kwam in 1961 met een nieuwe vloer de Fineluxvloer. De vloerwasafdeling ging ook andere poetsmiddelen vervaardigen in Bruynzeel-bedrijven. 
  
 De fineerfabriek breidde zijn assortiment te Zaandam 1965 uit met verschillende beklede platen onder andere bekistingsplaten. In 1957 verwierf Bruynzeel de meerderheid van de aandelen van Elfdebe nv te Dordrecht welk bedrijf spaanplaten vervaardigde. Al spoedig werd de naam gewijzigd in Bruynzeel Efdebe nv en werd het platenassortiment uitgebreid. Nog later werden ook scheidingswanden geproduceerd. In 1977 kreeg Bruynzeel de beschikking over alle aandelen van dit bedrijf dat in 1978 Bruynzeel Intersysteem bv als naam kreeg en verplaatst werd naar het fabriekscomplex in Bergen op Zoom. Dat fabriekscomplex was daar in 1962 gebouwd omdat in die tijd in de Zaanstreek voor de steeds groeiende bedrijven onvoldoende personeel kon worden aangetrokken en er op de terreinen in Zaandam ook gebrek aan ruimte kwam. Bovendien had Bergen op Zoom het voordeel gunstiger te liggen voor export naar België en Frankrijk. In 1963 waren de potlodenfabnek de fine luxvloerenproductie en het eerste deel van de keukens/kastenfabriek reeds naar Bergen op Zoom overgebracht. Het laatste deel volgde in 1968.   De fineerfabriek breidde zijn assortiment te Zaandam 1965 uit met verschillende beklede platen onder andere bekistingsplaten. In 1957 verwierf Bruynzeel de meerderheid van de aandelen van Elfdebe nv te Dordrecht welk bedrijf spaanplaten vervaardigde. Al spoedig werd de naam gewijzigd in Bruynzeel Efdebe nv en werd het platenassortiment uitgebreid. Nog later werden ook scheidingswanden geproduceerd. In 1977 kreeg Bruynzeel de beschikking over alle aandelen van dit bedrijf dat in 1978 Bruynzeel Intersysteem bv als naam kreeg en verplaatst werd naar het fabriekscomplex in Bergen op Zoom. Dat fabriekscomplex was daar in 1962 gebouwd omdat in die tijd in de Zaanstreek voor de steeds groeiende bedrijven onvoldoende personeel kon worden aangetrokken en er op de terreinen in Zaandam ook gebrek aan ruimte kwam. Bovendien had Bergen op Zoom het voordeel gunstiger te liggen voor export naar België en Frankrijk. In 1963 waren de potlodenfabnek de fine luxvloerenproductie en het eerste deel van de keukens/kastenfabriek reeds naar Bergen op Zoom overgebracht. Het laatste deel volgde in 1968.  
  
-Uit de scheidingswanden werd door samenwerking van verschillende Bruynzeel bedrijven in 1971 het zogenoemde Inbouwpakket gelanceerd, dat het de gebruiker van een pand mogelijk maakte de indeling daarvan naar eigen inzicht en behoefte te bepalen of te veranderen. In 1968 werd het triplexbednjf Gepla in Uden door Bruynzeel overgenomen en in 1972 verkreeg Bruynzeel de meerderheid in het kunststofverwerkend bedrijf Walpro Plastics bv in Hendrik Ido Ambacht, later  Bruynzeel Plastics bv geheten.+Uit de scheidingswanden werd door samenwerking van verschillende Bruynzeel bedrijven in 1971 het Inbouwpakket gelanceerd, dat het de gebruiker van een pand mogelijk maakte de indeling daarvan naar eigen inzicht en behoefte te bepalen of te veranderen. In 1968 werd het triplexbednjf Gepla in Uden door Bruynzeel overgenomen en in 1972 verkreeg Bruynzeel de meerderheid in het kunststofverwerkend bedrijf Walpro Plastics bv in Hendrik Ido Ambacht, later Bruynzeel Plastics bv geheten.
  
 Eind 1973 nam Bruynzeel de aandelen over van Metaal- en kunststofindustrie Bomar in het Gelderse Gendt en in hetzelfde jaar ging Halberg BV in Best gespecialiseerd in hulp- en transportmiddelen voor  goederenopslag, in Bruynzeelhanden over. In 1974 werd De Nijs Interbouw BV in Rotterdam eveneens een Bruynzeeldochter.  Eind 1973 nam Bruynzeel de aandelen over van Metaal- en kunststofindustrie Bomar in het Gelderse Gendt en in hetzelfde jaar ging Halberg BV in Best gespecialiseerd in hulp- en transportmiddelen voor  goederenopslag, in Bruynzeelhanden over. In 1974 werd De Nijs Interbouw BV in Rotterdam eveneens een Bruynzeeldochter. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/bruynzeelbedrijven.1673787318.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2023/01/15 13:55
  • door erik_schaap