cabaret

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
cabaret [2019/05/02 15:58]
jan [Zaanstreek]
cabaret [2024/06/17 11:27] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Cabaret ==== ==== Cabaret ====
-[{{ :cabaret.jpg|Illustratie van de bladmuziek van Dirk Wittes klassiek geworden liedje '//Mensch durf te leven//' }}]Podiumkunstontstaan in Frankrijk in de tweede helft van de 19e eeuw en gekenmerkt door de afwisseling van voordracht (of min of meer geïmproviseerde gesproken teksten gezongen liedjes. Het cabaret, oorspronkelijk een café-kunst, werd naar het voorbeeld van onder meer de Parijse kunstenaar Aristide Bruant door Eduard Jacobs in Nederland (Amsterdam` De Pijp) geintroduceerd, spoedig op meer eigen wijze nagevolgd door Koos Speenhoff en Jean Louis Pisuisse en vervolgens door vele anderen. De belangstelling van het publiek voor dit genre was en is groter dan in omringende landen, mogelijk doordat de afwisseling van soms scherpe maatschappijkritiek en al of niet milde spot met meer '“gevoelige' onderwerpen in direct tot de toehoorders gerichte of gesproken of gezongen teksten bij onze volksaard past, maar meer waarschijnlijk door de hoge kwaliteit van tekst en uitvoering.    +[{{ :cabaret.jpg|Illustratie van de bladmuziek van Dirk Wittes klassiek geworden liedje '//Mensch durf te leven//' }}]Podiumkunstontstaan in Frankrijk in de tweede helft van de 19e eeuwgekenmerkt door de afwisseling van voordrachtmin of meer geïmproviseerde gesproken tekst en liedjes. Het cabaret, oorspronkelijk een café-kunst, werd naar het voorbeeld van onder meer de Parijse kunstenaar Aristide Bruant door Eduard Jacobs in Nederland via de Amsterdamse wijk De Pijp geïntroduceerd, spoedig op een meer eigen wijze nagevolgd door Koos Speenhoff en Jean Louis Pisuisse en vervolgens door vele anderen. De belangstelling van het publiek voor dit genre was en is groter dan in omringende landen, mogelijk doordat de afwisseling van soms scherpe maatschappijkritiek en al dan niet milde spot met meer gevoelige onderwerpen in direct tot de toehoorders gerichte gesproken of gezongen teksten bij onze volksaard past, maar meer waarschijnlijk door de hoge kwaliteit van tekst en uitvoering.    
  
 ===Zaanstreek=== ===Zaanstreek===
-In de Zaanstreek ontstond geen cabaret-traditie. Wel zijn enkele namen van uit onze omgeving afkomstige cabaretiers het vermelden waard. De bekendste ervan was Dirk [[Witte|Dirk Witte]] (1885-1932). die wel wordt beschouwd als de grondvester van de tekstschrijvers-traditie in het cabaret. De liedjes van Witte, reeds in de Eerste Wereldoorlog geschrevenkregen een grote populariteit; ze waren in hun genre dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. Hij schreef voor Jean Louis Pisuisse liedjes als `Mens durf te leven', “'Het Wijnglas`“'De Peren' en “'Mijn Eerste' (Mijn eerste meisje van de zangverenigingdie zeer lang bekend zijn gebleven en zelfs nu. na ruim zeventig jaar. nog wel worden gehoord.    +In de Zaanstreek was amper sprake van een cabaret-traditie. Enkele namen van uit onze omgeving afkomstige cabaretiers zijn wel het vermelden waard. De bekendste ervan was [[witte_dirk_herrmanus|Dirk Witte]] (1885-1932)beschouwd als de grondvester van de tekstschrijvers-traditie in het cabaret. De liedjes van Witte, reeds in de Eerste Wereldoorlog geschrevenkregen een grote populariteit; ze waren in hun genre dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. Hij schreef voor Jean Louis Pisuisse liedjes als 'Mens durf te leven', 'Het Wijnglas', 'De Peren' en 'Mijn eerste meisje van de zangverenigingdie lang bekend zijn gebleven en heden ten dage zelfs nog wel worden gehoord.    
  
 ==G.G.-cabaret== ==G.G.-cabaret==
Regel 9: Regel 9:
  
 ==Wim Theewis== ==Wim Theewis==
-Op amateuristisch niveau is wel enig cabaret in de Zaanstreek bedrevenmaar dit was van nauwelijks vermeldenswaardige kwaliteit. Op zogenoemde “bonte avonden' (direct vóór en na de Tweede Wereldoorlog in zwangwerd een mengvorm van cabaret en revue gebrachtdie wel enige amusementswaarde had, maar de scherpte van het maatschappijkritische cabaret volledig miste. ln dit genre is een gezelschap met onder meer de latere “buutreedner' Wim [[Theewis]] enige tijd semi-professioneel door het land getrokken. Theewis had daarbij succes als Zaans-sprekend conferencier; in tekst en presentatie deed zijn optreden sterk denken aan dat van de destijds zeer bekende Westfriese komiek Kees Stet. Meer bekendheid dan de amateuristische cabaretgroepjes in de Zaanstreek hadden daarvóór enkele revuegezelschappen. Liedjes uit hun programma`(onder meer de `meezinger` “En we komme met z`n alle van de Zaan'zijn in de herinnering gebleven; zie hiervoor bij: [[Revue]] +Op amateuristisch niveau werd wel enig cabaret in de Zaanstreek bedrevenmaar dit bleek van nauwelijks vermeldenswaardige kwaliteit. Op bonte avondendirect vóór en na de Tweede Wereldoorlog in zwangwerd een mengvorm van cabaret en revue gebracht die weliswaar enige amusementswaarde had, maar de scherpte van het maatschappijkritische cabaret volledig miste. In dit genre is een gezelschap met onder meer de latere buutreedner [[Theewis|Wim Theewis]] enige tijd semi-professioneel door het land getrokken. Theewis had daarbij succes als Zaans-sprekend conferencier; in tekst en presentatie deed zijn optreden sterk denken aan dat van de destijds zeer bekende West-Friese komiek [[https://westfriescollectief.nl/kees-stet|Kees Stet]]. Meer bekendheid dan de amateuristische cabaretgroepjes in de Zaanstreek hadden daarvóór enkele revuegezelschappen. Liedjes uit hun programma'sonder meer de meezinger 'en we komme met z'n alle van de Zaan' zijn in de herinnering gebleven; zie hiervoor bij: [[Revue]] 
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/cabaret.1556805493.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:50
  • (Externe bewerking)