fris

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
fris [2015/10/22 13:47]
127.0.0.1 Externe bewerking
fris [2022/12/08 05:53] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
-==== Fris Gzii ==== +==== Fris, Gerrit Gzn.==== 
-Gerrit. (Zaandam 1893-1986).    Ondernemer met bijzondere sociale betrokkcnheid.    Gerrit Fris begon na de lagere school als loodgietersknecht in de zaak v an zijn vader aan de Zuiddijk te Zaandam. Samen met zijn broer Jacob ontwikkelde hij dit kleine bedrijf tot een grote winkel in elektrische artikelen enzovoorttot de jaren '70 gevestigd aan de Gedempte Gracht. Daarnaast kreeg een installatiebedrijf voor de bouw gestalte (onder meer voor de levering van de toen in opkomst zijnde centrale verwarminglater ender de naam 'Vetirn`). terwijl de gebroeders Fris vooral actief waren op het gebied van de radio-distributie ('draadomroep' ). Hiervoor verwierven zij concessies in meer dan 20 Nederlandse gemeenten. Zij breadden deze activiteit uit in Belgie, Engeland en Duitsland (afgestoten in 1939). Terwijl de Nederlandse radio-distributie werd genationaliseerd (de PTT werd er mee belast). groeiden de Belgische en Engelse bedrijven later uit tot grote ondernemingen voor kabeltelevisie.    Tijdens de Tweede Wereldoorlog stichtte  Fris de Keramische Industrie Friseen aardeis-ferkfabriek. eerst in Goudalater in Edamdie een grote omvang bereiktemaar door naoorlogse concurrentie uit de 'lage1oon-1anden` in 1971 moest worden gesloten. Het was een der eerste bedrijven met een winstdelingsregeling.    Op maatschappelijk terrein heeft Fris zich in zijn latere levensjaren verdienstelijk gemaakt voor de bejaardenhuisvesting. In de Zaanstreek nam hij het initiatief tot de stichting van Parkzicht te Koog en Mennistenerf en Schildershoek te Zaandam. Hij was bestuurslid en enige tijd voorzitter van de landelijke NCHB (Nederlandse Centrale voor de Huisvesting van Bejaarden) en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Kroonorde (Belgie).    schilder en tekenaar van landschappen, portretten. stillevens en bijbelse onderwerpen.    Leerling van Cor [[Dik]] en lid van Sint Lucas te Amsterdam. Fris werkte ook enige tijd abstract en maakte tevens mozaieken en rnuurschilderingen. ln het dagelijks leven was hij (teken)leraar bij het technisch onderwijs. Hij leidde verschillende (huis-. decoratie- en kunst)schilders op.   + 
 +Zaandam, 10 oktober 1893 - Zaandam, 22 maart 1986 
 + 
 +Gerrit Fris, een ondernemer met bijzondere sociale betrokkenheid, begon na de lagere school als loodgietersknecht in de zaak van zijn vader aan de Zuiddijk te Zaandam. Met zijn broer Jacob ontwikkelde hij dit kleine bedrijf tot een grote winkel in elektrische artikelen enzovoorttot de jaren '70 gevestigd aan de [[gedempte|Gedempte Gracht]]. Daarnaast kreeg een installatiebedrijf voor de bouw gestalteonder meer voor de levering van de toen in opkomst zijnde centrale verwarminglater onder de naam [[vetim|Vetim]], terwijl de gebroeders Fris vooral actief waren op het gebied van de radio-distributie, de draadomroep. Hiervoor verwierven zij concessies in meer dan 20 Nederlandse gemeenten. Zie ook: [[bauling|Bauling]] 
 + 
 +Zij breidden deze activiteit uit in België, Engeland en Duitsland dat werd afgestoten in 1939. Terwijl de Nederlandse radio-distributie werd genationaliseerdde [[ptt_nederland|PTT]] er mee werd belastgroeiden de Belgische en Engelse bedrijven later uit tot grote ondernemingen voor [[kabeltelevisie|kabeltelevisie]].     
 + 
 +Tijdens de Tweede Wereldoorlog stichtte Fris de NV Keramische Industrie Friseen aardewerkfabriek, eerst in Goudalater in Edamdie een grote omvang bereiktemaar door naoorlogse concurrentie uit de lage-lonen-landen in 1971 moest worden gesloten. Het was één van de eerste bedrijven met een winstdelingsregeling.     
 + 
 +Op maatschappelijk terrein heeft Fris zich in zijn latere levensjaren verdienstelijk gemaakt voor de bejaardenhuisvesting. In de Zaanstreek nam hij het initiatief tot de stichting van Parkzicht te Koog aan de Zaan, Mennistenerf en Schildershoek te Zaandam. Hij was bestuurslid en enige tijd voorzitter van de landelijke NCHB, de Nederlandse Centrale voor de Huisvesting van Bejaarden. Fris werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Kroonorde van België.    
 + 
 +{{tag>economie draadomroep installatiebedrijf}}
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/fris.1445514452.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:25
  • (Externe bewerking)