graal

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
graal [2024/02/15 12:16]
zaanlander
graal [2024/02/15 12:18] (huidige)
zaanlander
Regel 6: Regel 6:
 De gedachte van De Graal werd vanaf 1921 ontwikkeld door de Nijmeegse hoogleraar Jac. van Ginniken SJ (1877-1945), een Nederlands taalkundige, priester en jezuïet. Vanaf het einde van de jaren '20 ontstonden in een aantal grote steden in het westen plaatselijke afdelingen. Vanuit de steden, waar veel meisjes en vrouwen zich tot het progressieve karakter van De Graal aangetrokken voelden, werd het platteland veroverd. In 1931 werd het centrum De Tiltenberg te Vogelenzang in gebruik genomen voor gebedsinspiratie, vorming en gemeenschap.  De gedachte van De Graal werd vanaf 1921 ontwikkeld door de Nijmeegse hoogleraar Jac. van Ginniken SJ (1877-1945), een Nederlands taalkundige, priester en jezuïet. Vanaf het einde van de jaren '20 ontstonden in een aantal grote steden in het westen plaatselijke afdelingen. Vanuit de steden, waar veel meisjes en vrouwen zich tot het progressieve karakter van De Graal aangetrokken voelden, werd het platteland veroverd. In 1931 werd het centrum De Tiltenberg te Vogelenzang in gebruik genomen voor gebedsinspiratie, vorming en gemeenschap. 
  
-De te Amsterdam gevormde zogenaamde '[[stootbrigades]]' waren in 1931 en 1932 in de Zaanstreek actief, waardoor afdelingen ontstonden in Assendelft, Koog-Zaandijk, Wormer, Wormerveer en Zaandam. Het succes was groot; in Wormer sloten zich bij de eerste, door een [[stootbrigade]] georganiseerde bijeenkomst, onmiddellijk 66 meisjes bij De Graal aan. In 1934 kregen de Zaanse afdelingen zelfstandige besturen omdat zij te groot werden voor een districtsbestuur. De Graal telde landelijk toen ongeveer 10.000 leden waarvan 500 in de Zaanstreek. +De te Amsterdam gevormde stootbrigades waren in 1931 en 1932 in de Zaanstreek actief, waardoor afdelingen ontstonden in Assendelft, Koog-Zaandijk, Wormer, Wormerveer en Zaandam. Het succes was groot; in Wormer sloten zich bij de eerste, door een stootbrigade georganiseerde bijeenkomst, onmiddellijk 66 meisjes bij De Graal aan. In 1934 kregen de Zaanse afdelingen zelfstandige besturen omdat zij te groot werden voor een districtsbestuur. De Graal telde landelijk toen ongeveer 10.000 leden waarvan 500 in de Zaanstreek. 
  
 Tijdens bijeenkomsten hielden de leden zich bezig met cultuur en ontspanning, maar ook werd bijvoorbeeld seksuele voorlichting aan de leden gegeven. Behalve afdelingsbijeenkomsten ontstonden er ook grote landelijke evenementen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden de bezittingen van de organisatie in beslag genomen en werd De Graal verboden door de bezettende machthebbers. Na de oorlog bleek ook voor De Graal dat de tijd van massale jeugdorganisaties voorbij was. De organisatie hield zich nadien onder andere bezig met werk in Ontwikkelingslanden.  Tijdens bijeenkomsten hielden de leden zich bezig met cultuur en ontspanning, maar ook werd bijvoorbeeld seksuele voorlichting aan de leden gegeven. Behalve afdelingsbijeenkomsten ontstonden er ook grote landelijke evenementen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden de bezittingen van de organisatie in beslag genomen en werd De Graal verboden door de bezettende machthebbers. Na de oorlog bleek ook voor De Graal dat de tijd van massale jeugdorganisaties voorbij was. De organisatie hield zich nadien onder andere bezig met werk in Ontwikkelingslanden. 
  
 In 1989 had De Graal leden in 19 landen; in Nederland waren nog slechts 88 leden. In 2006 nam de Graalbeweging een gebouw in gebruik in het centrum van de stad Utrecht. In 1989 had De Graal leden in 19 landen; in Nederland waren nog slechts 88 leden. In 2006 nam de Graalbeweging een gebouw in gebruik in het centrum van de stad Utrecht.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/graal.1707995814.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2024/02/15 12:16
  • door zaanlander