graal

Internationale vrouwenorganisatie, in de Zaanstreek met name in de jaren `30 actief.
Het doel van de beweging was het zoeken naar wegen om het Christen-zijn van de vrouw in eigentijdse vormen te beleven. In de jaren `30 uitte dat zich in emancipatorisch optreden. De gedachte van De Graal werd vanaf 1921 ontwikkeld door de Nijmeegse hoogleraar J. van Ginniken SJ. Vanaf het einde van de jaren '20 ontstonden in een aantal grote steden in het westen plaatselijke afdelingen. Vanuit de steden (waar veel meisjes en vrouwen zich tot het progressieve karakter van De Graal aangetrokken voelden), werd het platteland veroverd.

De te Amsterdam gevormde zogenaamde stootbrigades' waren in 1931 en 1932 in de Zaanstreek actief, waardoor afdelingen ontstonden in Assendelft, Koog-Zaandijk, Wormer, Wormerveer en Zaandam. Het succes was groot; in Wormer bijvoorbeeld sloten zich bij de eerste door een stootbrigade georganiseerde bijeenkomst onmiddellijk 66 meisjes bij De Graal aan. In 1934 kregen de Zaanse afdelingen eigen besturen, omdat zij te groot werden voor een districtsbestuur. De Graal had landelijk toen ongeveer 10.000 leden, waarvan 500 in de Zaanstreek. De Graal was een beweging voor katholieke meisjes en ongetrouwde vrouwen van 14 tot 30 jaar, deels naar model van de Arbeiders Jeugd Centraleplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAJC

Zie: Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) Jeugd Centrale.
.

Tijdens bijeenkomsten hielden de leden zich bezig met cultuur en ontspanning, maar ook werd bijvoorbeeld seksuele voorlichting aan de leden gegeven. Behalve afdelingsbijeenkomsten waren er ook grote landelijke evenementen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de bezittingen van de organisatie in beslag genomen en werd De Graal verboden. Na de oorlog bleek ook voor De Graal dat de tijd van massale jeugdorganisaties voorbij was. De organisatie hield zich nadien onder andere bezig met werk in Ontwikkelingslanden.

In 1989 had De Graal leden in 19 landen; in Nederland waren nog slechts 88 leden. In Vogelenzang heeft de vereniging het centrum De Tiltenberg, voor gebedsinspiratie. vorming en gemeenschap.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/graal.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)