schellingerhoudt_bouk

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
schellingerhoudt_bouk [2025/02/23 10:01]
zaanlander
schellingerhoudt_bouk [2025/02/23 10:09] (huidige)
zaanlander
Regel 7: Regel 7:
 Als zoon van een groenteboer uit een gezin van tien kinderen ging z'n enthousiasme al vroeg uit naar de wielersport. De Zaanse wielerclub 'Door Training Sterk' kortweg DTS, waar zijn broer Jan al lid van was, schreef hem in 1935 in. Onder grote belangstelling werd in 1942 het Clubkampioenschap van Nederland op de weg in de Haarlemmermeer verreden. Het Zaanse team, samengesteld uit de renners Jan Lust, Dirk Mooi, Bouk Schellingerhoudt en Arie Vooren wist met afstand beslag op het landskampioenschap voor clubs te leggen. Na een negenjarige amateurperiode begon hij in 1944 aan een profcarrière. Twee jaar later gaf hij in Valkenburg z'n visitekaartje af als Kampioen van Nederland.  Als zoon van een groenteboer uit een gezin van tien kinderen ging z'n enthousiasme al vroeg uit naar de wielersport. De Zaanse wielerclub 'Door Training Sterk' kortweg DTS, waar zijn broer Jan al lid van was, schreef hem in 1935 in. Onder grote belangstelling werd in 1942 het Clubkampioenschap van Nederland op de weg in de Haarlemmermeer verreden. Het Zaanse team, samengesteld uit de renners Jan Lust, Dirk Mooi, Bouk Schellingerhoudt en Arie Vooren wist met afstand beslag op het landskampioenschap voor clubs te leggen. Na een negenjarige amateurperiode begon hij in 1944 aan een profcarrière. Twee jaar later gaf hij in Valkenburg z'n visitekaartje af als Kampioen van Nederland. 
  
-Eénmaal, in 1947, deed Schellingerhoudt mee aan de Tour de France. Na de derde etappe van liefst 325 kilometer veroverde hij de dertigste plaats in het klassement. In de zevende etappe op 1 juli 1947 reed hij na 110 km ernstig gewond geraakt te zijn alleen de etappe uit, in alle dorpen bewonderd en enthousiast aangemoedigd wegens zijn koppig volhouden.+Eenmaal, in 1947, deed Schellingerhoudt mee aan de Tour de France. Na de derde etappe van liefst 325 kilometer veroverde hij de dertigste plaats in het klassement. In de zevende etappe op 1 juli 1947 reed hij na 110 km ernstig gewond geraakt te zijn alleen de etappe uit, in alle dorpen bewonderd en enthousiast aangemoedigd wegens zijn koppig volhouden.
  
 Wanneer ooit een renner, als laatste in de Tour passerend, overal enorm werd toegejuicht, dan is het Bouk Schellingerhoudt wel geweest.  Het tempo van het peloton bood ook Bouk geen moeilijkheden, maar toen er ongeveer 110 kilometer waren afgelegd, raakte zijn stuur dat van de Fransman Paul Maye, waardoor beiden vielen. De Fransman was er met een gebroken sleutelbeen het ernstigste aan toe, doch toen men de Zaankanter twintig minuten lang met de inhoud van verschillende apothekersflesjes had bewerkt en bepleisterd, klom Bouk toch nog op zijn fiets met wonden aan hoofd, rug, dij en enkel. Ondertussen had men ook z'n fiets gerepareerd waarvan de banden finaal aan flarden waren. Men begrijpt de reactie bij deze overigens zo kalme Zaanse renner. Later kon men echter de heuglijke boodschap naar zijn hotel brengen, dat hij als beloning voor zijn moedig volhouden toch niet uitgeschakeld zou worden.(Bron: [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010852027:mpeg21:a0060|De Waarheid]]) Wanneer ooit een renner, als laatste in de Tour passerend, overal enorm werd toegejuicht, dan is het Bouk Schellingerhoudt wel geweest.  Het tempo van het peloton bood ook Bouk geen moeilijkheden, maar toen er ongeveer 110 kilometer waren afgelegd, raakte zijn stuur dat van de Fransman Paul Maye, waardoor beiden vielen. De Fransman was er met een gebroken sleutelbeen het ernstigste aan toe, doch toen men de Zaankanter twintig minuten lang met de inhoud van verschillende apothekersflesjes had bewerkt en bepleisterd, klom Bouk toch nog op zijn fiets met wonden aan hoofd, rug, dij en enkel. Ondertussen had men ook z'n fiets gerepareerd waarvan de banden finaal aan flarden waren. Men begrijpt de reactie bij deze overigens zo kalme Zaanse renner. Later kon men echter de heuglijke boodschap naar zijn hotel brengen, dat hij als beloning voor zijn moedig volhouden toch niet uitgeschakeld zou worden.(Bron: [[https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010852027:mpeg21:a0060|De Waarheid]])
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/schellingerhoudt_bouk.1740301273.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2025/02/23 10:01
  • door zaanlander